Hamileliğin bu haftalarından sonra karın bölgesi belirginleştiği için hamileliğe adapte olmaya başlıyorsunuz demektir. Bazı anne adayları bu haftalarda bebek hareketlerini hissedebildiği için annelik rolünün temelleri bu haftalarda atılıyor diyebiliriz. Ayrıca baba adayları partnerin karnındaki şişkinliğin oluşmasıyla daha heyecanlı hissedebilir.
19 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?
19 haftalık hamilelik 4 ay 13 güne denk gelir. Ortalama 4 buçuk aylık hamilelik de diyebiliriz.
Bebeğin Gelişimi
Bu dönemde bebeğin ağırlığı 240 gr ve boyu 16 cm civarındadır. Bebeğiniz bir portakal büyüklüğünde de diyebiliriz. Bebeğin kolları ve bacakları gelişimini sürdürmeye devam eder. Bebeğin böbrekleri idrar üretir. Saçları yavaş yavaş kafa derisinde oluşmaya başlar. Gebelikte bebeğin vücudunu koruyan kremsi tabaka (verniks kazeoza) belirginleşir. Bebeğin derisindeki saydamlığın, damarların belirginliği azalarak yerini deriye bırakır. Deriye rengini veren renk pigmentleri oluşur. Bebeğiniz sizi duyabilir. Onunla bol bol konuşun. Klasik müzik ve doğa sesleri gibi rahatlatıcı müzikler dinleyebilirsiniz. Bu haftalar da tat alabilen bebeğinizin artık beş duyusu gelişmeye başlamıştır diyebiliriz. Sinir hücreleri etrafında yağ ve protein içerikli miyelin kılıf oluşmaya başlar. Bu kılıf sinirsel uyarıların daha hızlı iletilmesini sağlayacak ve ilerleyen aylarda neredeyse elektriksel bir hızla bilgi aktarımını sağlayacaktır. Bu oluşumlar için annenin yağ tüketmesi gerekmektedir. Özellikle tereyağ, et gibi protein içerikli ürünler bebeğin beyin gelişimi için önemlidir. Hekiminiz tarafından bir sakınca olmadığı sürece dengeli bir şeklide almaya özen göstermelisiniz.
Annede Görülen Değişiklikler nelerdir?
Karın bölgeniz belirginleşmeye başlamıştır. Artık karnınızın daha da çok büyümesine hazırlıklı olmak gerekiyor. 19 haftalık hamilelik dönemi, ikinci trimester (ikinci 3 ay) döneminde yer alır. Hamilelik serüveninizi yarılamış sayılırsınız. Hamileliğin zorlu günleri yani bulantılar kusmalar gibi olumsuz durumlar geride kalmış sayılır. bebek hareketlerini yavaş yavaş hissetmeye başladığınız bu dönem bebeğinizle olan bağınız giderek güçlenecektir. Ona bağlanmanız için bol bol konuşun, tatlı talı sözler mırıldanın. Çünkü sizi duyuyor. Elbette hamileliğin ilk zamanlarına göre daha rahat günleriniz başlamış olsa da hamilelik döneminde hiç zorluk yaşanmayacak diyemeyiz. Kadının doğasında var olan doğal bir süreç olsa da hamilelik bir canlının vücutta oluşması basite indirgenecek bir durum değildir. Bir canlının bir bedende can bulması, büyümesi ve gelişmesi mucizevi olaylara tanıklık etmektir. Bir canlı taşıyorsun bedeninde. Topluma nasıl bir hizmet ettiğinin farkında mısın, sevgili anne? Herkes bunu fark etmeli. Tüketilen gıdaların, solunan havanın yanında hamile annenin ruhsal durumu ve psikoloji ile de bebek etkilenmektedir. Hamile annenin çevresindeki kişilerin de anneye yaklaşımı bu bilinçte olmalıdır.
Yapılan Testler
19. haftalarda üçlü test veya dörtlü test yapılır. 18-22. haftalarda ayrıntılı ultrason, uterin arter doppler kan akımı ölçümleri ve riskli durumlarda amniosentez yapılabilir.
Hemogram: 17-20. haftalar arası kan seviyenizin ölçülmesi için hemogram bakılabilir.
İdrar tahlili: Bu haftalarda meydana gelebilecek idrar yolları enfeksiyonu gibi sorunların erken tespiti için yapılabilir.
Annelere Tavsiyeler
Mide ağrıları ve yanması yaşanabilir. Az ve sık yemek mide şikayetlerinizi azaltabilir. Bunun yanında kızartma, baharatlı yiyecekler, çiğ sebzeler, fast food ürünler, ambalajlı ürünler de mide şikayetlerinizi arttırabilir. Bu gıdalardan bir süre uzak durmaya çalışın.
Kramplar da bu haftalarda görülebilen durumlardır. Dinlenmek, ani hareketlerden kaçınmak, kalsiyum içeren gıdalar tüketmek önerilebilir. Ancak bu kramplar artarak devam ederse mutlaka hekiminize başvurmalısınız.
Uyku sorunları yaşanabilir. Hamilelikte uyku hem anne hem de bebek açısından çok önemlidir. Uyumak için uyku öncesi ılık duş almak, kitap okumak, ılık su veya ılık süt içmek iyi gelebilir. Uykuya yakın odayı loş ortama dönüştürmek de işe yarayabilir. Yatmadan önce sosyal medyada dolanmak uykunuzun kaçmasına sebep olabilir. Bunun yanında gün içinde hareketli olmak, hafif egzersiz ve yürüyüş yapmak yorulmanıza sebep olacağı için uykunuzun gelmesi kaçınılmaz olabilir. bunun yanında uyumadan son 4-5 saat içinde kafein içeren çay, kahve, kola gibi gıdalar tüketmeyin. Uyku düzensizliği bazı psikolojik sıkıntıların habercisi olacağından ciddi uyku problemlerinde hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
Gebeliğin 19. haftasında hormonlar, cilt kuruluğuna veya tırnakların zayıflamasına neden olabilir. Bol su tüketmek, cildinizi özellikle banyo sonrası nemlendirmek önem taşır. Nemlendirici kremler veya badem yağı gibi yağlar kullanılabilir.
18 Haftalık Hamilelikte Sık Sorulan Sorular
SORU: Bebeğin etrafını saran verniks kazeoza denilen kremsi tabaka niçin oluşuyor? Bebeği nelerder koruyor?
CEVAP: Amniyon sıvısının içeriğinde bebeğin cildine zarar verebilen maddeler bulunur. Bebeğin amnion sıvısının olumsuz etkilerinden korumak için bebeğin vücudunda kremsi bir tabaka oluşur. Buna verniks kazeoza denir.
(NOT: Bilgiler tavsiye amaçlıdır. mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)
Bakınız: 20 Haftalık Gebelik
Comments