top of page
Yazarın fotoğrafıKahramANNE

HAFTA HAFTA HAMİLELİK 20 HAFTALIK GEBELİK

"Hamileliğin tam ortasındayım." diyebilirsiniz. Hamilelik sürecini yarılamış bulunuyorsunuz. Bu süreçte sizi ve bebeğinizi neler bekliyor? Haydi yazılarda buluşalım.


20 haftalık gebelik


20 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

20 haftalık gebelik 4 ay 20 güne denk gelmektedir. 4 buçuk ayı geçmiş neredeyse 5 aylık olacaksınız.


Bebeğin Gelişimi

Bebeğin boyu yaklaşık olarak 20 cm, kilosu ortalama 300-400 gram arasında olduğu söylenebilir.

20 haftalık bebek hareketlerini anne adayı net bir şekilde hisseder. Hastane kontrollerinde ultrason ile bebeğin cinsiyeti kesin öğrenilebilir. Bu haftaya kadar olan ultrason görüntülerinde kendini gizleyen bebeğin kız mı erkek mi olduğu artık net bir şekilde ortaya çıkar. Bebeğin derisi lanugo adı verilen tüylerle kaplanır. Kafası vücuduna göre büyük olan bir bebek görünümündedir. Bebeğin vücut hareketleri ultrasonda izlenebilir. Göz kırpma refleksleri de oluşan 20 haftalık anne karnındaki bebek için beyin gelişimi de başlamıştır. Özellikle beyin gelişimi için yağ tüketimi, protein tüketimi önem kazanmaktadır. Balık, balık yağı, tereyağı ve ceviz tüketilmelidir. Dengeli şekilde yağ tüketilmesi bebeğin beyin gelişimini destekler. Ayrıca bebeğin içinde büyüdüğü amniyon sıvısı 20. haftada 320 ml’ye ulaşır.



Annede Görülen Değişiklikler nelerdir?

Bu haftalarda iştah iyice artmıştır. Anne bu iştahı olumlu yönde değerlendirmelidir. İlk günlerdeki iştahsızlığın yerini iştaha bırakan 20. haftalık gebelikte bebeğin gelişimi için sağlıklı gıdalar tüketmek gerekmektedir.

20. hafta gebelik için duygusal açıdan hassas bir dönemdir. Anne bir taraftan annelik rolüne alışmaya çalışırken diğer taraftan gebelik yakınmalarını yaşayabilir. Bebeğin sesleri duyabildiğini söyleyen araştırmacılar bebekle konuşmanın sadece bebek değil anne açısından da faydası vardır. Bu haftalarda bebekle konuşulması annesinin sesini tanımasını sağlanır. Anne karnındaki hareketler, takip edilebilir bir durumdadır. Önceki haftalarda, net olarak ya da hiç algılanamayan bebek hareketlerinden emin olunur. Bebeğinizin hareketlerini hissetmek sizi sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam tarzına motive edecektir.


Anneye Tavsiyeler

Büyüyen göbek hamileliğin en belirgin özelliğidir. Artık dışarıdan bakıldığında; kişinin, bebek bekleyen bir anne adayı olduğu anlaşılabilir. Büyüyen göbek, annede bel ve sırt ağrılarına neden olabilir. Bebek bekleyen her kadın, aynı ağrıları hissetmeyebilir. Vücutta eksik olan vitaminlerin tamamlanması için vitamin hapları almak ve oluşabilecek krampları önlemek için magnezyum takviyesi almak gerekir. Hekime danışmadan kullanmayınız.

Gebelikte 20. hafta annedeki değişikliklerden biri de deride çatlak oluşumlarının başlamasıdır. Göğüs, karın, bel ve basen bölgelerinin nemlendirilmesi ile çatlak oluşumunun önüne geçilebilir. Sağlıklı beslenen, düzenli olarak yürüyüş ve spor yapan anne adayı, hamileliğini daha rahat geçirdiği gibi çatlak oluşumunun önlenmesini sağlamış olur. Hazır paketli gıdalardan kaçınarak, abur cubur tüketmek yerine sağlıklı atıştırmalıkları hayatın merkezine alarak açlık krizlerini de bastırabilirsiniz.Sağlıklı atıştırmalıklar meyve, kuruyemiş, yoğurt gibi gıdalardır.


Yapılan Testler

İkili test yapmayan kişilere down sendromu riskini ölçmek için uygulanan üçlü test veya dörtlü test yapılır. 18-22. haftalarda ayrıntılı ultrason, uterin arter doppler kan akımı ölçümleri yapılabilir. 2'li veya 3'lü tarama testi yüksek risk saptanan gebelere amniosentez, kalpte anomali şüphesi olan gebelerde 20-24. haftalarda fetal ekokardiyografi uygulanabilir.


SORU: Bu aylarda omega 3 verilmesinin sebebi ne olabilir?

CEVAP: Bebeğinizin beyin gelişiminin en önemli evresi 19-20. haftalarda başlar. Bebeğin beyin gelişimi için gerekli olan yağların tüketilmesi gerekmektedir. Özellikle tereyağı, ceviz, balık tüketilmelidir. Bebeğinizin beyin gelişimi desteklemek amacıyla Omega 3 kapsülleri bu haftalarda hekimler tarafından reçete edilmektedir.


(NOT: Bilgiler tavsiye amaçlıdır, sağlık çalışanına danışınız.)


Bakınız: 21 haftalık gebelik

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント

コメントが読み込まれませんでした。
技術的な問題があったようです。お手数ですが、再度接続するか、ページを再読み込みしてださい。
Yazı: Blog2 Post
bottom of page