top of page

HAFTA HAFTA HAMİLELİK 21 HAFTALIK GEBELİK

Artık hamileliğin yarısını geçirdiniz. Zaman hızlı geçiyor değil mi? Bebeğinizin hareketleri ile annelik iç güdüsü olumlu yönde gelişmeye devam etmekte. hamileliğin en güzel zamanları kabul edebileceğimiz 21. haftalarda bakalım siz ve bebeğinizi neler bekliyor? Yazılarda buluşalım.


21 haftalık gebelik

21 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

4 ay 27 güne denk gelmektedir. 21 haftalık hamilelik yaklaşık olarak 5 aylık diyebiliriz.


Bebeğin Gelişimi

Bebeğiniz ortalama olarak boyu 27 cm uzunluğunda ve ağırlığı ise 400 gramdır. Yaklaşık havuç kadar diyebiliriz. Kaş, saçlar ve göz kapaklarının iyice belirginleşir. Bebeğe yüz ifadeleri ve mimikler eklenir. Bebeğin ağırlığı plasentadan fazla hale gelir.

21 haftalık gebelikte bebeklerin ciltleri belirgin hale gelmeye başlar. Deriyi kaplayan verniks kazeoza adındaki yağlı madde ile ise bebekler beyaza bürünürler. Verniks kazeoza bebeklerin amniyon sıvı içerisinde uzun süre korunaklı bir şekilde yaşayabilmesine yardımcı olur. Yeni doğmuş bir bebeklerin vücudunda bu beyaz ve yağlı madde olan verniks kazeoza bulunmaktadır. 21 hafta içerisinde olan bebeğiniz yeni doğan bebekler kadar uykuya zaman ayırır. Bebeğinizin hareketlerini bazı zamanlar hissetmiyorsanız uykuda olabileceğini unutmayın.

Annede Görülen Değişiklikler nelerdir?

Kendinizi bir önceki haftalara oranla daha rahat ve iyi hissettiğiniz bu haftalar da nadiren de olsa bazı şikayetler de görülebilir. Bunlardan birisi de sivilce/aknedir. Akne önleyici haplar kesinlikle önerilmez. Ağızdan ilaç almak bebeğe zarar verebilir. Ayrıca hekime danışmadan hiçbir ilaç kullanılmamalıdır. Ancak sağlık çalışanları tarafından önerilen Dvit3 ve demir vitamini hapları alınmalıdır.

Gebeliğin 21. haftasında görülebilecek bir diğer rahatsızlık da varistir. Varisler, progesteron seviyesinin artmasıyla bu haftalarda görülür. Kılcal damarlar ayaklar, bacaklar ve yüz bölgesinde belirginleşmeye başlar. Kılcal damarlar rahatsız edici bir etkiye sahip değildir. Doğumdan sonra genellikle kendiliğinden düzelir. Vajinal akıntı, eller ve ayaklarda şişme (ödem), diş eti hassasiyeti, mide rahatsızlıkları, sindirim problemleri, cilt renginde koyulaşma, ciltte yağlanma, akne oluşumu, memelerde hassasiyet görülebilir.


Yapılan Testler

Bu haftada eğer yapılmadıysa detaylı ultrason / ayrntılı ultrason yapılır. Bu ultrason muayenesi ile bebeğin gelişimi daha detaylı incelenir. Bebeğin tüm organlarının gelişimine bakılır, iç organları araştırılır. Bebeğe giden kan akışı, amniyotik mayiye de bakılmaktadır.


Annelere Tavsiyeler

Omega 3 içeren besinler almak gerekir. Yeterli miktarda omega 3 alındığı takdirde bebeğin sinir sistemi, beyin, göz, kalp, damar sağlığı olumlu yönde gelişir. sadece bebek değil anne sağlığını korumak ve sürdürmek için önemlidir. Vajinal akıntı için sık iç çamaşırı değişimi yapılır. Günlük ped kullanmamak gerekir. Ödem görülürse mutlaka kan basıncı ölçülmelidir. Memelerde hassasiyet varsa sıkı olmayan rahat edilen iç çamaşırlar tercih edilmelidir. Cilt renginde ve özellikle benlerde koyulaşma görülebilir. Bu normal bir durumdur. Akneler için rutin cilt bakımı yapılabilir. hamilelerin kullanabileceği cit temizleme ürünleri tercih edilmelidir.


21 Haftalık Hamilelikte Sık Sorulan Sorular

SORU:

CEVAP:


(NOT: Yazılar bilgilendirme amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)


BAKINIZ: 22 HAFTALIK GEBELİK

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2 Post
bottom of page