Bu hamilelik döneminde anne kendisini daha iyi hisseder. Bebeğin hareketlerini hissederek annelik rolüne alışma dönemine girer.
Hamileliğin en güzel dönemi olan 22. haftalık hamilelikte bakalım bebeğinizi ve sizi neler bekliyor?
22 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?
Toplam olarak gebeliğiniz 154 günlüktür yani 5 ay 4 günlük hamilesiniz.
Bebeğin Gelişimi
Kilosu ortalama 430-450 gram, boy uzunluğu ise 28 cm. olmuştur. Sakız kabağı büyüklüğünde diyebiliriz.
Bu dönemde bebek annesini daha rahat duyabilir. Bebeğiyle iletişim kurmak isteyen anneler hikaye okuyabilir, onunla konuşabilir. Bu haftalarda bebeğiniz bu sesleri duyunca mutluluğunu tepki vererek gösterebilir. Duymanın yanında koku, tat alma ve dokunma gibi hisleri de daha da güçlenir. Kız bebeklerde rahim ve yumurtalar yerini alır. Erkek bebekler testisleri karın boşluğundan testis torbasına doğru iner. Bebeğiniz daha önceki zamanlarda cinsiyeti anlaşılmadıysa, bu haftadan sonra cinsiyetini kolaylıkla öğrenebilir. Çift katmanlı cilt yapısı gelişerek yüzeysel katman ve derin katman olmak üzere iki katman şekline dönüşür. Bunlardan yüzeysel katman el ve ayak tabanlarında, parmaklarda bulunan derilerin ve bu dokulardaki izlerin oluşmasını sağlar. Saç, kaş, kirpik ve tırnakların uzar. Yüz hatları yeni doğmuş bebek görünümüne gün geçtikçe daha çok benzer. Başparmağını ağzına götürmüş şekilde ya da elini çenesinin altına koymuş şekilde ultrasonda görülebilir. Çene kasları yeterli olgunluğa gelmiştir. Bebeğinizin esneyebilir veya dil çıkarabilir. Aynı zamanda ultrason muayenesi sırasında kalp atışlarını çok güçlü bir şekilde duyulur. Tat alma yeteneği önceki haftalara oranla artmıştır. Bebek, anne karnında içerisinde bulunduğu sıvı olan amniyon sıvısının tadına bakmaya başlar.
Annede Görülen Değişiklikler Nelerdir?
22. haftalık hamilelikte hormonların etkisiyle bazı rahatsızlıklar hissedebilir. El ve ayaklarda ortaya çıkan şişlikler görülebilir. Şişliklerin hafif olması önem teşkil etmez. Normalden fazla şişlikler gebelikte yüksek tansiyon belirtisi olabileceği için mutlaka sağlık çalışanına danışmanız gerekir. Ayrıca gelişen şişlikler (ödem) artıyor ise veya yüzde görülüyor ise mutlaka hastaneye başvurmak gerekir. Bu durum gebelik zehirlenmesi belirtisi olabileceğinden dikkate alınmalıdır. Ayrıca hafif ödem (şişlik) için de tuzsuz diyet önerilmektedir. 22 haftalık hamile olan (normal kiloda hamile kalanlar için) bu döneme kadar 5 kilo civarında kilo alması normal karşılanır. Ancak hamileliğe şişman olarak başlandı ise bu aya kadar çok daha az kilo alması hedeflenmelidir. Hamilelikte ideal kilo alımı oldukça önemlidir. Kilo alımına bağlı olarak sırt ve bel ağrılarında artış yaşanabilir. Özellikle karın bölgesinin şişkinlik şeklinde büyümesi ağırlık merkezini değiştireceğinden bu ağrılar yaşanabilir. Gündelik işlerinizi vücut mekaniklerine uygun olarak yapmaya devam edebilirsiniz. Karın büyümesine bağlı olarak bel kavisinin içeri doğru genişlemesi denge sorunlarına yol açabildiği için iş yaparken dikkatli olmanız gerekmektedir. Karın bölgenizde gerilme hissi yaşayabilirsiniz. Gebelik süreci ilerledikçe karnınızdaki gerilme hissinin artarak devam eder.
Memeler doğum sonrasındaki emzirme süreci için hazırlık içerisindedir. Süt hormonlarının artar ve memelerde hassasiyet görülür. Sabah bulantıları ve diğer gebelik belirtileri artık büyük oranda ortadan kaybolmuştur. Doğum için hazırlık yapmaya başlayan rahimde bu haftada bazı kasılmalar hissedilebilir. Hamilelikte 22. hafta kasık ağrısı yaşayan kadınlarda bu kasılmalardan kaynaklanan ağrılar, doğum sancıları için birer egzersiz görevi yapacaktır. Ağrılar şiddetlenirse hekime başvurulmalıdır.
Yapılan Testler
22 haftada detaylı ultrason için son hafta. Bu hafta da detaylı ultrason bakılabilir. şeker yüklemesine 2 hafta kalsa da şüpheli durumda bu haftada da şeker yükleme yapılabilir. Ailede diyabet öyküsü, obezite gibi durumlarda 24. haftadan önce şeker yükleme yapılabilir. annede tiroid hastalığı varsa hekim tarafından TSH, T4, T3 tekrar bakılabilir.
Annelere Tavsiyeler
Hamileliğin ilk haftalarında bebeğin anneye tutunup hayatta kalabilecek mi sorularını bir kenara bırakan anne bebek büyümeye devam ettikçe ebeveynliğini sorgulamaya başlar. Bulantı gibi şikayetleri sona eren anne kendi bu haftalarda kendi şikayetlerini rafa kaldırıp bebeğin doğumdan sonraki büyütme aşamalarına ilgi duyar. Bu haftalarda annelerin kafasını bazı sorular kurcalamaya başlar. İyi bir ebeveyn olabilir miyim? Yeterli bir anne olabilir miyim? Yeterli bir bakım verebilir miyim? Bebeğimin ihtiyaçlarını karşılayabilir miyim? gibi endişe içeren pek çok soru ile meşgul olabilir. İnsanoğlunun var olduğu günden bu yana anneler bebeklerini karnında taşıyıp, doğurup, emzirip, ihtiyaçlarını karşılayıp gelişimine ve büyümesine destek verirler. Düşünsenize eğer anneler bu kadar yetenekli olmasaydı insan nesli bu kadar çoğalabilir miydi? Annelik iç güdülerine, bedenine güven. Kendine güven. Bebeğini kucağına aldığında emin ol ona bakabileceksin. Bu yetenek ve güç her annede olduğu gibi sende de var.
Kasların güçlü tutulması hem zinde kalmaya yardımcı olacak, hem de doğumu daha kolay geçirmeniz için vücudunuzu hazırlayacaktır. Bu sebeple egzersizlere başlayabilirsiniz. Ancak profesyonel bir destek almadan çeşitli sporlar yapmamalısınız. Bunun yanında kısa yürüyüşler yapmak en güzel hareket olduğunu unutmayın. Hem bedensel hem de zihinsel olarak sizi rahatlatacaktır.
GÜNÜN SÖZÜ
"Düşünsenize eğer anneler bu kadar yetenekli olmasaydı insan nesli bu kadar çoğalabilir miydi? Annelik iç güdülerine, bedenine güven. Kendine güven."
(NOT: Bilgiler tavsiye amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)
Bakınız: 19 Haftalık Gebelik
Comments