top of page

HAFTA HAFTA HAMİLELİK 25 HAFTALIK GEBELİK

Artık hamilelik döneminizin yarısından çoğunu geçirdiğiniz aynı zamanda son üç aya girdiğiniz dönemdir. Şimdi 3. trimester adını verdiğimiz üçüncü üç aylık döneme girdiniz. Bu dönemde hem sizde hem de bebeğinizde yaşanabilecek kimi değişikliklerin gözlemlenmesi ve bunların bilincinde olarak gebelik sürecinizi devam ettirmeniz, sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından büyük bir önem arz eder. Bakalım 25. haftada sizi ve bebeğinizi neler bekliyor?


25 haftalık gebelik


25 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

5 ay 21 günlük hamilesiniz! 25 haftalık anne karnındaki bebek 5 buçuk ayı geçmiş diyebiliriz.


Bebeğin Gelişimi

Bu haftalarda bebeğinizin kilosu 700 gram, boyu ise ortalama 34 santimetredir.

Bebeğiniz çok daha hareketlidir. Ses gibi dış etkilere daha duyarlı olduğu bir dönemdedir. Çünkü bebeğinizin vücudunun artık oldukça gelişti. İşitme yeteneği giderek arttı. Büyümeye hızla devam eden bebeğinizde yaşanacak bu gelişmeleri eminim fark ediyorsunuzdur. Bebek hareketlendikçe ve özellikle annenin çevresinden gelen sesleri tanıdıkça bunlara tepkisini de gösterecektir. Karnınızda kıpır kıpır yaşayan bebeğiniz size heyecan ve mutluluk verecektir.

25. gebelik haftasında bebeğin büyümesi ve kilo alması tüm hızıyla sürmektedir. Bu haftada bebeğin aktif olduğu sürede tekmelerin güçlendiği dönemdir. Rahim içerisinde sık sık pozisyonunu değiştirebilir. Bu sırada bebeğiniz solunum alıştırmaları içindedir. Burnu ve akciğerleri yavaş yavaş işlevsel hale gelmektedir. Ciltte renk değişikliği meydana gelerek, kırmızı-pembemsi rengini alır. Kapiller damar olarak isimlendirilen küçük damarların oluşması sebebiyle renk değişikliği meydana gelir. Bu hafta bebeğinizin göz kapakları ilk kez açılacaktır. Beyin dalgaları gördüklerini ve duyduklarını düzenler. Bununla birlikte bebek bu dönemde deri altına daha fazla yağ biriktirmeye başlar. Yağ tabakası arttıkça daha fazla ciltteki kırışıklıklar yumuşar ve yanaklar hafifçe dolgunlaşır. Bebeğin kafasındaki saçlar renk ve doku alabilir. Göbek bağı artık daha kalın ve güçlü. Besinleri ve oksijeni bebeğinize aktarıp artıkları dönüştürülmesi için vücudunuza iletiyor.


Annede Görülen Değişiklikler nelerdir?

Anne adayının büyüyen karın sebebiyle kaşıntı gibi şikayetler olabilir. Bunun için nemlendiren vücut kremleri veya badem yağı gibi yağlar kullanabilirsiniz.

Kasıklarında adet öncesi ağrıya benzer kasık ağrısı ve bel ağrısı görülmektedir. Gün içerisinde kısa dinlenme molalarına ne dersiniz?

Bu haftalarda kabızlık sorununda artış görülebilir. Bebeğin ağırlık kazanmasıyla birlikte annenin barsakları üzerine baskısı artar.


25 Haftada Yapılan Testler

Annelere bu haftada mutlaka şeker testi (şeker yükleme), kan sayımı ve idrar tahlili yapılabilir. İdrarda enfeksiyon erken doğum tehdidi oluşturacağından bu durum mutlaka idrar tahlili ile araştırılmalıdır. Gebeliğin ilk haftalarından sonra kansızlık varsa bu haftalarda tam kan sayımı yapılmalıdır.


Anneye Tavsiyeler

Bu haftalarda kabızlık sorununda artış görülebilir. Bebeğin ağırlık kazanmasıyla birlikte annenin barsakları üzerine baskısı artar. Bu da kabızlık sorununu beraberinde getirebilir. Bol su tüketimi, lifli gıdalar seçimi bu soruna iyi gelecektir. Her gün sabah mutlaka tuvalete gidin tıplı kakanızı yapıyormuş gibi hafifçe ıkınarak barsaklarınıza tuvalet alışkanlığı kazandırabilirsiniz. Ayrıca hekiminize danışarak spor yapın. Kısa yürüyüşler en güzel hareket örneğidir. Tüm hamilelik boyunca olduğu gibi bu haftalarda hekim tarafından verilen vitamin takviyelerini ihmal etmeyin. Vücudunuzu gözlemleyin. Herhangi olumsuz bir değişiklikte mutlaka sağlık çalışanına danışmayı ihmal etmeyin. Aşırı ağrı, kanama, suyun gelmesi, idrar yaparken sızlama-yanma, kötü kokulu vajinal akıntı gibi durular sizin ve bebeğiniz için olumsuz belirtilerdir. Bunları fark ettiğinizde vakit kaybetmeden hekime başvurunuz.



16 Haftalık Hamilelikte Sık Sorulan Sorular

SORU: Şeker yükleme testi sebebiyle şeker hastalığına yakalanır mıyım?

CEVAP: Şeker yükleme sadece gebelikte değil normal yetişkinlerde de kullanılan diyabeti tespit amacı güden bir testtir. İçtiğiniz şekerli solüsyon sadece glukoz içerir. Eğer sizde herhangi bir diyabet sorunu yoksa diyabete sebep vermez. Ancak değerler yüksek çıkarsa zaten gebelik öncesi veya gebeliğe bağlı sizde var olan diyabeti ortaya çıkarır. Bu bir tanılama testidir. Sonuç olarak sadece sizde diyabet var mı yok mu onu tespit eder. Diyabete yol açmaz.


GÜNÜN SÖZÜ


"Bebeğim sağlıkla büyüyor. Ben yeterli bir anneyim"


(NOT: Bilgiler tavsiye amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)


Bakınız: 26 Haftalık Gebelik

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2 Post
bottom of page