top of page
Yazarın fotoğrafıKahramANNE

HAFTA HAFTA HAMİLELİK 26 HAFTALIK GEBELİK

Bebeğinizin bu haftalarda doğa bile uygun koşullar sağlandığında yaşayabileceğini unutmayın. Gelişimini büyük ölçüde tamamlamış bulunmakta. hamilelik serüveniniz gün geçtikçe daha heyecanlı bir hal almaya başladı. Bebeğinizin hareketlerini hissetmek annelik iç güdüsünü zirvelere taşıyor. Bakalım bebeğinizi ve sizi bu haftalarda neler bekliyor?


26 haftalık hamilelik


26 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

Hamilelik hesaplamasına göre 7 aylık gebelik 28-31 haftalar arasına denk gelir. 28’inci haftada başlayan hamileliğin 7. ayı, 31’inci haftanın sonunda bitmiş olur.


Bebeğin Gelişimi

26. haftalık bebeğin boyu yaklaşık 36-37 santimetre, ağırlığı yaklaşık 780 gramdır. Büyük bir su kabağı kadardır diyebiliriz. Bebeğiniz 20 ile 60 dakika arası uyku uyuyabilir. Bebeğinizin kendine özel bir uyuma uyanma düzeni oluşmaya başlar. Amniyon sıvısının miktarı yaklaşık 500 ml olmuştur. Bu sıvı 3 saatte bir yenilenir. Tırnakları, kaşları ve kirpikleri tamamlanmaya devam ediyor. El ve ayak izleri de belirginleşmeye başlamıştır. Karaciğer ve omurga gelişimi büyük oranda tamamlandığı için bebeğin erken doğum gibi bir durumda, tıbbi yardımla yaşama şansı yüksektir. Beyin dalgaları, yeni doğmuş bir bebeğin beyin dalgaları ile aynıdır. Beyin hücreleri gelişir. Bebekte ilkel bir hafızanın ortaya çıktığı belirtilir. Bu haftalardan itibaren hangi dilde konuşma sesleri dinletilirse, bebeklerin o dili çok rahat öğrendiği ve konuştuğu belirtilir. Bebekler bu haftadan itibaren dinledikleri müzikleri de doğumdan sonra hatırlarlar. Bu konu ile ilgili araştırmalar devam etmektedir.

Omurgası gittikçe güçleniyor. Ciğerleri gelişiyor, dışarıda da nefes almaya hazırlanıyor. Akciğerlerinde damar yapıları ve hava kesecikleri hızlı bir şekilde oluşmaya başladı. Akciğerlerini soluk alıp verirken açık tutan ve solunuma yardımcı olan surfaktan üretimi de başlamış durumda.



Annede Görülen Değişiklikler Nelerdir?

Hamileliğin 26 haftasında bebeğiniz büyüme yolunca epeyce mesafe katetmiştir. Siz de anneliğinizin iyice farkına varıyorsunuz. Bedeninizde bir canlıyı taşımak ne kadar heyecan verici, öyle değil mi? Onun hareketlerini hissettikçe heyacanınız iyice katlanıyor.

26 haftalık dönemde kramplar sizi uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir.

Baş ve bel ağrıları, karın bölgenizde gerilmeye ve kurumaya bağlı olarak kaşınma hissi, varis sorunu, kabızlık ve hemoroid sorunları yaşanabilir. Bunlar en çok hormonların etkisi ile yaşanmaktadır. Bol su içmek ve uygun egzersiz yapmak iyi gelecektir.


26 Haftalık Hamilelikte Yapılan Testler

24-28. şeker yükleme (oral glukoz tolerans testi), tam kan sayımı, tam idrar tahlili yapılabilir.


Anneye Tavsiyeler

Bel ağrıları, varis sorunu, kabızlığa , hemoroid sorunları yaşanabilir. Bunlar en çok hormonların etkisi ile yaşanmaktadır. Bol su içmek ve uygun egzersiz yapmak iyi gelecektir. Karın bölgenizde gerilmeye ve kurumaya bağlı olarak kaşınma hissi oluşabilir. Bunun için karın bölgenizi çeşitli yağlar ile nemlendirmek gerekiyor. çatlak oluşumunu engellemek için kilo alımına dikkat etmelisiniz. Çatlakların oluşma nedeni hızlı kilo alımıdır. Elbette bebeğinizin sağlıklı gelişmesi için kilo almalısınız ancak bu kilonun birkaç katı kilo almak çatlak oluşuma sebep olacaktır. Egzersizi (eğer hekim tarafından sakınca görülmediyse) asla hayatınızdan çıkarmayın. 26 haftalık dönemde kramplar sizi uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir. İşte hamilelik döneminde kramp sorununuzu giderebilmeniz için doktorunuzun onayı ve önerisiyle kalsiyum ve magnezyum takviyesi alınabilir. Bunun yanında gün içinde ayaklarınızı havaya kaldırarak bacaklarınızdaki kan dolaşımını dengelemeye çalışın. Ayrıca bacaklarınızı esneten egzersizleri denemenizi tavsiye ederim. Bu egzersizler ayrıca normal doğumunuzu kolaylaştırır. hamile yogası bu esneme hareketleri açısından biçilmiş kaftan diyebiliriz.


Sık Sorulan Sorular

SORU: 26 haftalık bebek doğarsa, hayatta kalabilir mi??


CEVAP: 26 haftalık doğan bebek yaşayabilir. 26-27. haftalardan itibaren bebeklerin yaşama şansları giderek artar. Prematüre bebeğin doğduğu ilk dakikadan itibaren uygun şekilde destek verilmesi gerekir. Kendi başına nefes alabilecek zamana kadar bebeği hayatta tutacak önlemler alınıp yaşam desteği sağlanması oldukça önemlidir.


GÜNÜN SÖZÜ

"Anne olmaya hazır mıyım?

Hem de çoktan hazırım!..."


(NOT: Bilgiler tavsiye amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)


Bakınız: 28 Haftalık Gebelik

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
Yazı: Blog2 Post
bottom of page