Gebeliğin sonlarına doğru yaklaşan anne adayı, doğumla ilgili detaylar konusunda daha da meraklı olmaya başlar. Bu etapta pek çok anne adayı bebeği ve kendisi ile ilgili bilgi almak ister. 35 haftalık gebelikte bakalım sizi ve bebeğinizi neler bekliyor? Haydi yazılarda buluşalım.
35 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?
Gebelik sürecinin 8 ay 3 haftalıktır. Bu dönem gebeliğin son evresi olan üçüncü trimester (son 3 ay) içerisindedir.
Bebeğin Gelişimi
Hamileliğin 35. haftasında bebeğin boyu yaklaşık 46-47 santim, ağırlığı yaklaşık 2400 gramdır. Büyük bir kavun kadardır diyebiliriz. 35 haftalık bebek görüntüsü adeta yeni doğan bir bebek gibidir.
Akciğerleri hariç temel gelişiminin çoğunu tamamlamış durumdadır. Ayrıca vücut fonksiyonları artık büyük ölçüde çalışıyordur. Kulakları tam olarak oluşan bebeğiniz, dış sesleri net olarak duyabilir. Anne karnından rahatlıkla çıkabilmek için muhtemelen artık baş aşağı dönmüş durumdadır. Beyin ve sinir sistemleri tamamen gelişmiştir. Beyin hücrelerin artışı devam eder. Bu haftadan sonra hızla kilo alarak irileşen ve büyüyen 35 haftalık bebek hareketleri önceye nazaran daha azdır. Ancak güçlenen kasları nedeniyle daha etkili ve sert hareketler yapar. Bu da canınızı biraz da olsa acıtabilir. Sakın endişelenmeyin. Ciltteki ince tüyler (lanugo) dökülmeye devam eder. Haftalardır oluşan kalın, macunumsu, beyaz ve yağlı yapı olan Verniks Kazeoza tabakası vücudun ısı kontrolünü ve bebeğin cildini amniyon sıvısının asitli ortamından koruymaya devam ediyor. Doğal doğum uygulamalarında, doğumdan sonra verniks tabakasının bebeklerin cildinde bir süre daha kalması sağlanır, yani bebek hemen yıkanmaz. En doğrusu da budur. Gebeliğin 35. haftasında bebeğin kafatası kemikleri sertleşmeye devam etse bile hala yumuşaktır. Emme refleksini geliştiren parmak emme hareketleri bu hafta içinde de devam eder. Emme refleksi ancak bu haftanın sonunda tamamen gelişecek olan 35 haftalık bebeğin anne karnındaki görüntüsü sırasında sıkça baş parmağı ya da diğer parmaklarını emdiği izlenebilir. Bunun yanında diğer refleksleri de anne karnında oluşmaya başlar. bebeğinizin reflekslerinin ne olduğunu öğrenmek için TIKLAYINIZ. Ultrasonda bebeğinizin pozisyonuna bakacaktır. Eğer baş aşağı pozisyona hala inmediyse, inmesi için biraz daha zaman var.
Annede Görülen Değişiklikler Nelerdir?
Ağrılarınızın yoğun biçimde hissedildiği haftaya girdiniz. Rahmin, artık kaburgalara kadar dayandığı bu haftada yorgunluk görülebilir. Gebeliğin 35. haftası ve sonrasında doktorunuzu çok daha sık şekilde ziyaret etmeniz gerekecektir. Pek çok doktor daha önce aylık ve iki haftalık kontrole çağırdığı anne adaylarını artık her hafta görmek isteyebilir. 35 haftalık gebelikte kasık ağrısı ve vajina ağrısı yaşamak, genel olarak kaygı yaratacak bir durum değildir; ancak ağrıların yoğunlaşması halinde doktorunuza bu yönde bilgi vermenizde fayda olabilir. Evde aldığınız tüm önlemlere rağmen ağrı azalmadıysa, doktorunuza başvurabilirsiniz. Özellikle hamilelikte burun kanaması ve baş ağrısı ile ortaya çıkan preeklampsi ve yüksek tansiyon, birlikte görüldüğünde son derece tehlikeli bir durumdur ve derhal müdahale edilmelidir.
35 Haftalık Hamilelikte Yapılan Testler
35 haftalık gebelik sancıları bakımından da önemli bir zaman olduğundan, doktor kontrolleriniz sırasında NST cihazına bağlanacaksınız. Böylece hem sancılarınız hem de bebeğinizin kalp atış ritimleri değerlendirilecektir. Bu bebeğin anne karnında sıkıntada mı yoksa sağlıklı mı olduğunu gösteren önemli bir testtir. Ayrıca 35. hafta gebelik haftasında gerekli görüldüğünde vajinal ve rektal kültür analizi de yapılabilir.
Anneye Tavsiyeler
Bu hafta ve sonraki haftalarda uykusuzluk problemi yaşayabilirsiniz. Bunun birincil nedeni büyüyen karnınız olsa da diğer bir nedeni de bebeğin mesaneye yaptığı baskı nedeniyle sık aralıklarla tuvalete gitme ihtiyacınız olabilir. Bu konuda gece yatmadan bir saat kadar önce sıvı alımını sınırlamanız iyi bir çözüm olabilir. Ancak susuz kalmak sizin ve bebeğiniz için uygun olmayacağı için gün içinde bol bol su tüketin. Hamilelikte baş ağrısı görülebilir. Dinlenmek, uyumak, açık havaya çıkmak baş ağrınıza iyi gelebilir. Evde aldığınız tüm önlemlere rağmen ağrı azalmadıysa, doktorunuza başvurabilirsiniz. Özellikle hamilelikte burun kanaması ve baş ağrısı ile ortaya çıkan preeklampsi ve yüksek tansiyon, birlikte görüldüğünde son derece tehlikeli bir durumdur ve derhal müdahale edilmelidir.
GÜNÜN SÖZÜ
"Sağlıkla ve huzurla anneliği kabul ediyorum. Dengedeyim."
(NOT: Yazılar bilgilendirme amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)
Bakınız: 36 Haftalık Gebelik
Comentários