Son zamanlarda daha sık duyduğumuz PERİNE MASAJI nedir* ne anlama Geliyor? Perine masajının yapılması sağlıklı mı? Kimler bu masajı yapabilir? Geniş bir araştırma sonucunda detaylı bilgilerle donatılmış yazımızda perine masajı hakkında aklınıza takılan tüm sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Perine Nedir?
Perine masajını anlatmaya başlamadan önce perineden bahsetmek gerekiyor. Perine, anüs ile vajina arasındaki bölgedir. Perine bölgesi ortalama 3 cm büyüklüğündedir. Hazır perineden bahsetmişken kadınlar için çok önemli olan bu bölgenin hijyenik tutulması ve enfeksiyonlardan korunması gerektiğini vurgulayabiliriz. Normal Doğum bu bölgede gerçekleşir.
Perine Masajı Niçin Yapılır?
Özellikle ilk doğumlarda doğum sırasında yırtılmalar bu bölgede meydana gelmektedir. Bunun dışında normal doğumların bazılarında doğum kesesi yani epizyotomi, perine bölgesinde meydana gelebilecek kesilerin önlenmesini sağlamak amacı ile gerçekleştirilir. Epizyotomi sayesinde perine bölgesinde meydana gelen yırtıklar oluşmadan düzgün bir kesi yapılabilmektedir. Düzgün olmayan yırtıkların iyileşmesi gecikebilmektedir. Doğumda meydana gelen yırtılmaların önüne geçmek için perine masajı tavsiye edilmektedir. Son zamanlarda adını sık sık duyduğumuz perine masajının doğumu ciddi anlamda kolaylaştırdığını söylemek mümkün. Ayrıca doğum yırtıklarından bahsederken çok da üzülmeyin. Çünkü bu bölge iyileşme açısından hızlılık göstermekte. Doğumdan sonra kuru ve temiz tutulmaya çalışılmalıdır.
Perine Masajının Önemi
Perine masajı, normal doğum yapacak kadınların mutlaka uygulaması gereken hareketlerin tamamıdır. Hamileliğin son 2 ayında uygulanması durumunda vücudunuzu rahatlatan ve doğuma hazırlayan perine masajı, aynı zamanda doğal doğum sebebiyle yaşayabileceğiniz yırtılmaların da önüne geçer. Perine masajını 34. Haftadan önce uygulamaya çalışmayınız. Perine bölgesine esneklik kazandıran ve genital bölge dokularınızı doğuma hazırlayan masaj hareketleri, doğal doğum sonrası epizyotomiye ihtiyaç duymanızı engeller. Ayrıca vajinal doğum (normal doğum) ile meydana gelebilecek yırtılmaların da önüne geçer.
Genital bölgenin hemen altında yer alan ve perine ismiyle tanımlanan bölge, masaj hareketlerinin uygulanacağı alandır. Bu noktaya hamileliğinizin 34. Haftasından itibaren perine masajı hareketlerini yapmanız, doğum esnasında bebeğin başının ve vücudunun geçeceği dokulara esneklik ve güç kazandırır. Perinede oluşabilecek doku yırtılması gibi problemlerin oluşumunu önleyen masaj yöntemi, her kadın tarafından tek başına rahatlıkla uygulanabilir. Perine masajı, son derece güvenli bir işlemdir. Anne ve bebek açısından herhangi bir sağlık riski bulundurmayan masaj yöntemi, yalnızca birkaç dakikada kolayca tamamlanabilir.
Perine Masajı Nasıl Yapılır?
Perine bölgesine (vajina ile anüs ile arasında kalan bölge) perine bölgesine 10 dakika süre ile uygulanan bir masajdır. Masaj sırasında kayganlaştırıcı kullanılması masajın çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Kayganlaştırıcı olarak çeşitli yağlar, vazelin veya perine masajı için üretilen özel yağlar kullanabilirsiniz.
Perine Masajını Ne Kadar Sıklıkla Yapmalıyım?
Haftada 4 kere uygulanması önerilir. Ancak kişi zorlanması durumunda bu süreyi indirebilir.
Perine Masajını Kimler Uygulayabilir?
Hamile kadınlar perine masajını uygular. Ancak bu masajı gebenin kendisi yapabileceği gibi partneri veya sağlık çalışanı da yapabilir. Kadının zorlandığı anlarda masajın eş tarafından da yapılması önerilebilir.
Perine Masajına Ne zaman Başlanır?
Hamile kadınlar için çok büyük bir öneme sahip perine masajına hamileliğin 34. haftasında başlamanız gerekir. 34. haftadan doğum anına kadar sürdürülebilecek olan masaj hijyenik bir şekilde yapılmalıdır. Özellikle işlem öncesi mutlaka eller su ve sabunla yıkanmalıdır.
Perine Masajının Nasıl Uygulanır?
· Perine masajından önce mutlaka tuvalete gidilmelidir. Mesane ve bağırsaklar boşaltılmalıdır. Sıkışık bir şekilde perine masajı uygulanmamalıdır. Gebenin kendisini gayet rahat hissetmesi gerekmektedir.
· Eller yıkanır.
· Tırnakların kısa olmasına özen gösterilmelidir.
· Rahat bir pozisyonda seçilir. (Vajina girişine ön taraftan ulaşabiliyorsanız, yatağa yarım oturur şekilde uzanabilirsiniz. Eğer arka taraftan daha rahat ulaşabiliyorsanız, ayakkabı bağlama duruşunu kullanabilirsiniz. Bu pozisyonda daha rahat edebilmek için dizinizin altına yastık koyabilirsiniz.
· Bacaklar açılmış ve dizler bükülmüş şeklindeki pozisyon uygun olacaktır. Elbette gebe istediği pozisyonu, rahat ettiği pozisyonu tercih edebilir.
· Hazırladığınız ya da satın aldığınız yağdan biraz alıp parmağınıza vajina girişine sürünüz. Başparmağınızı veya işaret ve orta parmağınızı birlikte kullanabilirsiniz.
· Vajen ve rektumda karıncalanma oluşana kadar karıncalanma veya yanma hissedene kadar bir dakika boyunca bası uygulayınız.
· Parmağınız, yaklaşık 3 cm veya 2 boğum şeklinde vajenin içine girmelidir.
· Perine masajı sırasında kaslarınızın gevşemesine özen gösteriniz. Bunun için derin derin nefes alıp verebilirsiniz.
· Parmağınızla vajinanızı dışarı anüse doğru esnetiniz. Hafif bir germeden dolayı sızı hissedebilirsiniz, germe sonrasında U şeklinde (Saat 3-9 yönüne doğru) masaja başlayabilirsiniz.
· Doğumun yaklaştığını hissettiğiniz günlerde büyük ve küçük dudaklara aynı yağdan sürebilir ve masaj yapabilirsiniz. Eğer kollarınız yetişmiyor ya da yaparken zorlanıyor, rahatsızlık duyuyorsanız eşinizden destek alabilirsiniz.
Comments