Can dostlarımız olan kedi ve köpekler sokaklarda hayatta kalma mücadelesi veriyor. Özelikle bahar ayları bu dostlarımızın üreme dönemine rast geliyor. Zaten zor şartlarda yaşamaya çalışan dostlarımız bir de doğum yaparsa anneliğin de verdiği sorumluluk ile hayatları daha zorlu hale geliyor. Özellikle yavrularını korunaklı yerde büyütmeye çalışan anne köpek ve kediler bazen bunu başaramıyor. Maalesef yiyecek aramaya çıktığında veya herhangi bir durumla karşılaşıp yavrularını daha güvenilir yere taşırken bazı yavrular dış ortamda yapayalnız kalabiliyor. Can dostlarımızın minik yavruları için üzerimize düşen onları hayatta tutabilmek.
Şimdi sizlere sokakta yalnız bir kedi veya köpek yavrusu bulduğunuz da neler yapabileceğinizi detaylıca yazdım. Unutmayın onlar bize emanet ve sahip çıkmalıyız.
Annesiz Bebek Kedi veya Köpek Bulduğumuzda Yapmamız Gerekenler Şunlardır. 1- Öncelikle mutlaka annesi olup olmadığından emin olun. Annesi muhtemelen yemek aramaya veya su içmeye gitmiş olabilir. Veya yavrularını daha güvenilir bir yere taşıyor olabilir. Unutmayın, hiçbir bakım anne sütünün verdiği vitaminleri vermez. 2- Etrafta dikkatlice göz atın. Bir süre bekleyin. Baktınız anne kedi yok, lütfen bebekleri sokakta bırakmayın. Ya da barınağa götürmeyin. Çünkü ne sokakta ne de barınakta yaşama ihtimalleri YOK. Yani evinize alıp siz büyütün. 3- Pet-shoplarda veya veteriner kliniklerinde satılan kedi-köpek biberonlarından temin etmeye çalışın. Bulamıyorsanız kedi yavrusu için marketlerde veya eczanelerde bebek biberonu reyonundan "burun aplikatörü" alın. Özellikle bebek kedilerin tam ağzına göredir. Kolaylıkla kullanılabilir. Köpek yavruları için "en küçük boy bebek biberonu" temin edebilirsiniz. 4- Pet-shoplarda veya veteriner kliniklerinde satılan Cat-Milk ve türevi bebek destekleyici mamalardan almanız gerekiyor. Bulma şansınız yoksa "Yeni Doğan" maması alın. Onu da bulamadıysanız (saat geç ise) "yumurta sarısı+süt (keçi sütü ya da laktozsuz süt) karışımı" yaparak bebek kediyi 2-3 saatte bir besleyin. Geceleri de beslemiş olmanız gerekiyor. 5- Anne sıcaklığı bebek kediler için çok önem taşıyor. Anneleri olmayan bebekler bu sıcaklığı alamadıklarından bebek kedileri mutlaka sıcak tutmaya çalışın. Sıcak su torbası veya pet şişe içine sıcak su hazırlayabilirsiniz. Dikkat edin, etrafına havlu sarın ki bebeğe zarar vermesin. 6- Besleme yaptıktan sonra bebeklerin karınlarını hafifçe ovun veya hafif nemli pamuk ile tahriş etmeden popolarını silin ki tuvalet ihtiyacını karşılayabilsin. Bu işlemi anne kediler onları yalayarak yapar. Bu yüzden siz bunu kesinlikle sağlamak zorundasınız; çünkü bebek kediler kendi başına tuvaletini yapamaz. Popolarını gazlı bezi ıslatarak da silebilirsiniz. Çünkü gazlı bez anne kedinin diline daha çok benzer 7- Bebeklerin karınlarında normalden fazla şişkinlik görürseniz derhal bir veterinere danışın. Sindirim sorunu yaşıyor olabilir. 8- Bebeklerin dışkılarında kurt görürseniz yine veterinere danışın. Yüksek ihtimal çok düşük doz Kontil veya başka bir parazit ilacı önerecektir. İç parazitler yavru kediye zarar verebilir. 9- Bebek kedilerde dış parazit görürseniz, onlar henüz minik oldukları için ense damlası ASLA yapılmaz. Bu nedenle bebekleri ıslatmadan ve üşütmeden sirkeli pamukla tüylerin tersi yönünde silerek bit, pire gibi dış parazitlerden koruyabilirsiniz. 10- Evden çıkarken, bebeklerin düşme veya herhangi bir yere girip boğulma tehlikesine karşı bebekleri güvenli bir yerde muhafaza edin. 11- Bebekleri beslerken zorlamayın. Acele etmeyin. Mamanın veya sütün yavrunun soluk borusuna kaçmasını engelleyin. Boğulmaması için bebekleri kesinlikle dik tutarak beslemelisiniz.
12- Anne sütü almayan yavrularda mantar sık rastlanan bir durumdur. Bu sebeple besleme bittikten sonra özellikle ağız çevresi temizlenmelidir. Günde bir kez baticon ile silinebilir. Eğer özelikle ağız çevresinde bölgesel olarak tüy dökümü başladıysa mutlaka veterinere danışın. Bunu yapamıyorsanız ağız çevresi veya mantarın başladığı bölgeyi baticon ile silin ardından mantar kremi kullanın. Mantar ağız çevresinde başlar ve sonra patilere oradan vücudun birçok yerine sıçrar. Bu nedenle hemen tedavi edilmesi gerekir.
13- Zaten annesinden kopmuş bu öksüz kimsesiz yavrulara elinizden geldiğince çok iyi bakın. Hatta uzun yıllar bakın.
14- Yavrular büyüdüğünde bakamayacak durumda iseniz barınaklara veya sokaklara salmak yerine onlara değer veren, sahip çıkan sorumluluk sahibi yuvalar bulmaya çalışın.
Emin olun size minnettar kalacaklar.
Comments