top of page

HAFTA HAFTA HAMİLELİK 11 HAFTALIK GEBELİK

Sevgili anne adayı,

Hamileliğin ilk üç ayı (trimester) sona ererken ikinci üç ayına girmeye az zaman kalmıştır. Sevgili anne adayı ikinci trimester hamilelikte yer alan bulantı gibi rahatsız eden sorunların giderek azaldığı döneme girmeye az kaldığını hatırlatmak isterim. Keyifli bir gebelik yolculuğuna hazır mısın?



11 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

11 haftalık bebek ortalama iki buçuk aylıktır diyebiliriz.


Bebeğin Gelişimi

Gebelik serüveniniz 11. haftaya geldiğinde bebeğiniz artık 41 mm boyundadır. Büyüme ve gelişme tam hızıyla devam etmektedir. Artık bebek görüntüsü oluşmaya başlar.El ve ayak parmakları birbirinden ayrılmaya başlar. Kulaklar gelişimine devam etmektedir. Refleksleri oluşmaya başlamıştır. Örneğin anne karnına hafifçe bastırdığınızda bebek de tepki vererek kaçma hareketi yapabilir. Bebek amniyon sıvısını içmeye başlar.


Annede Görülen Değişiklikler Nelerdir?

Bebeğin besin ve oksijen alış verişinin yapıldığı plasenta hızla gelişir. Bu haftaya kadar karın bölgeniz şiş görünse de artık karnınız bebeğin büyümesiyle daha da büyüyerek şekillenecektir. Memelerde fark edilir derecede büyüme gerçekleşebilir.

Sabah bulantılarında azalma görülür. Güne daha enerjik başlama zamanı geldi. Enerjiniz artacaktır.

Anneye Tavsiyeler

Özellikle bulantılarınızın azalmasını fırsata çevirmek için harika zaman. bebeğinizin gelişimi için gerekli vitamin, mineralleri alabilmeniz için güzel bir beslenme planı oluşturmaya başlayabilirsiniz. Taze sebze ve meyveler, süt ve ürünleri, et, kurubaklagiller gibi besin değeri yüksek gıdaları tüketebilirsiniz. Ancak porsiyonlara dikkat! Kilo alımına dikkat etmenizde fayda var. Enerji artışı olunca bunu da ertelediğiniz, bitmemiş işlerinize ayırıp evinizi düzene sokabilirsiniz. Bitmemiş işleri tamamlamak size psikolojik açıdan da fayda sağlayacaktır.

Yapılan Testler

Bu haftalarda rutin kan tetkikleri yanı sıra bebeğiniz için 2 li tama testi yaptırabilirsiniz.

Hamileliğin 11-14 haftaları arasında yapılan tarama testi, Down Sendromu ve Trizomi 18 adı verilen kromozomal anomaliye sahip bebekleri gebeliğin erken döneminde tespit etmeye yönelik bir testtir. İkili test için anneden kan örneği alınır. Anne kanındaki değerler bebeğin ultrason görüntüsündeki ölçümler ile birlikte değerlendirerek yapılır.


8 Haftalık Hamilelikte Sık Sorulan Sorular

Soru: İkili test ile kesin sonuç alınır mı?

Cevap: İkili test bir tanı testi değildir. Bu sebeple kesin sonuç vermez. Tarama testi olan ikili testin sonucunun yüksek riskli çıkması bebeğinizin kesinlikle down sendromu ya da trizomi 18 olduğu anlamına gelmez.


"Bebeğim sağlıkla büyüyor. Bedenim bebeğim tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasitede..."


(NOT: Bütün bilgiler tavsiye amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page