top of page

HAFTA HAFTA HAMİLELİK 39 HAFTALIK GEBELİK

Bebeğinizin doğmasına sadece bir hafta kaldı. Tüm organları gelişmiş ve dış dünyaya hazır hale gelmiş olan bebeğinize kavuşmanıza günler kaldı diyebiliriz. Bu hafta içinde de her an doğabilir bazen de ise birkaç hafta daha anne rahminde kalmak isteyebilir. Doğuma ramak kala hem kendiniz hem eşiniz hatta varsa çocuklarınız heyecanlanmakta. Bakalım bu haftada sizi ve bebeğinizi neler bekliyor?



39 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

9 ay 3 günlük hamilesiniz.


Bebeğin Gelişimi

Bebeğin boyu ortalama 50-51 santim, ağırlığı yaklaşık 3300 gramdır. Ortalama küçük boy bir karpuz kadardır diyebiliriz.

Bu haftalarda bebeğin vücudundaki lonugo adı verilen ince tüyler büyük oranda dökülür.

Cilt yüzeyinde oluşan Verniks Kazeoza tabakası, vücudunun ısı kontrolünü sağlamaya ve onun cildini nemli tutmaya devam ediyor. Bu tabaka aynı zamanda doğumda bebeğin doğum kanalından geçişini kolaylaştırmayı sağlar. Doğumdan sonra verniks tabakasının bebeklerin cildinde bir süre daha kalması sağlanmalıdır. Bebek hemen yıkanmaz ya da bu tabaka silinmez. Böylelikle bu yağlı tabakanın, dış dünyaya uyum aşamasında bebeğin cildini nemli tutmaya ve beslemeye devam eder. İlk banyosunda verniks’in birazı bebeğin cildinde kalacak şekilde yıkanması sağlanmalıdır. Bebeğinizin yeri daraldığı için daha az hareket edecektir. Esneme hareketleri yaparken o minik ellerinin ve ayaklarının itme hareketlerini hissedebilirsiniz. Günde en az 10 hareket duymanız gerekiyor. Organ ve sistemleri gelişimlerini tamamlasa da beyin halen hızla gelişmeye devam eder. Beyin hücrelerinin halen anne karnında gelişmeye devam etmesi son derece önemlidir. Son yıllarda planlı sezaryen doğum için acele edilmemesinin sebebi budur. Anne karnındaki pozisyonu baş aşağı durumdadır. Yani başını pelvis boşluğuna yerleştirmiş ve ideal doğum pozisyonunu almıştır (Herhangi duruş bozukluğu yok ise). Yüzü, annesinin omurga kısmına baksa da sağda, solda veya önde görünebilir. Nadir olsa da 39 haftalık bebek görüntüsü hala başı yukarıda ve oturma pozisyonunda olabilir. Makat geliş olarak adlandırılan bu pozisyon doğum anında değişebilir. Aksi durumlarda doktorunuz en uygun doğum şekline göre değerlendirme yapacaktır.


Annede Görülen Değişiklikler Nelerdir?

Daha sıkı takip isteyen son gebelik haftasıdır. Doktorunuz bu dönemde sık sık görmek isteyecek, bebeğin kilosunu ve boyunu kontrol edecektir. Aynı zamanda bebeğin anne karnındaki durumu ve pozisyonu da değerlendirilecektir. Gebelikte 39.hafta ağrı ve rahatsızlıkların da yaygın şekilde görüldüğü bir hafta olabilir. Rahim, doğuma hazırlık için düzensiz kasılmaları yapmaya başlar. Aynı zamanda gebeliğin 39. haftası, doğum belirtileri açısından da her an tetikte olmanızı gerektirir. Psikolojik olarak kendinizi kaygılı, heyecanlı, endişeli ve hatta korku içinde hissetmeniz de olağandır. Bazen gergin iken bazen de son derece keyifli de hissedebilirsiniz. Bebeğinizin başı pelvise indiği için bu haftada rahat nefes alabiliyor olsanız da yürümeniz zorlaşabilir. Ağırlığı dengelemek için bel bölgesine yüklenildiğinden 39 haftalık gebelikte bel ağrısı anne adayını en çok zorlayan rahatsızlıklar arasındadır. Bol bol dinlenmek ve kısa yürüyüşler yapmak iyi gelecektir. Hekim tarafından bir sakıncası yok ise çömelme hareketinin doğumu kolaylaştıran önemli bir egzersiz olduğunu kesinlikle unutmayın. Çömelme hareketi yapınız.


Anneye Tavsiyeler

  • Düzenli kasılmaların başlaması ve her 10 veya 15 dakikada bir olması

  • Kanamanın başlaması,

  • Suyun gelmesi en önemli doğum belirtileri içinde yer alır. Bu belirtilerin bir veya birkaçı meydana gelirse doğum başlamış demektir.

Doğum yaklaştığı için 39 haftalık hamilelikte daha dikkatli olmalısınız. Bu haftalarda hastanenizden uzak yerlere yolculuk yapmamalısınız. Yolculuklarda doğum çantanız yanınızda olsun. Doğumla ilgili etraftan gelen olumsuz yorumlara ve gereksiz öneriler canınızı sıkabilir. Birlikte olmaktan keyif aldığınız arkadaşlar ve akrabalar ile vakit geçirebilirsiniz. Sakin bir şekilde yoga ve meditasyon yapmaya devam edin. Keyif alacağınız işler yapın.



GÜNÜN SÖZÜ

"Sağlıklı ve huzurluyum. Bedenim nasıl doğum yapacağını biliyor. Bedenime güveniyorum."


(NOT: Yazılar bilgilendirme amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)

Bakınız: 40 Haftalık Gebelik

10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page