top of page

HAFTA HAFTA HAMİLELİK 5. HAFTALIK GEBELİK

Güncelleme tarihi: 9 Mar 2022

Sevgili anne,

Hamileliğinizin 5. haftasında müjdeli haberi idrar testi veya kan testinden öğrenebilirsiniz. En önemli gebelik belirtinizin adetinizin gecikmesi olduğunu unutmayın. İdrar testini eczane veya medikal ürünleri satan yerlerden temin edip evde kendiniz yapabilirsiniz. Bu sonuç %100 e yakın sonuç verse de asıl sonuç kan testi ve ultrasonda netlik kazanacak.

5 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

Hamileliğin 1. ayı doldurulmuş olan 5. gebelik haftasını isterseniz birlikte hesaplayalım. Son adetin ilk gününden itibaren 5 hafta sayıyoruz. Örneğin son adet tarihiniz 1 haziran olsun. 1 hazirana 5 hafta, 35 gün ekliyoruz (1+35=36) 6 temmuz yapıyor. 6 temmuzda tam olarak 5 haftalık hamilesiniz. 1 ayı doldurmuş hatta 5 gün geçirmiş oluyorsunuz.

Sonuç olarak 5 haftalık hamilelik 1 ay 5 güne eşittir.


5. haftalık gebelik
Hafta hafta hamilelik 5. hafta

5 Haftalık Bebek Nasıl Olur?

Bebeğiniz 5 haftalık olduğunda kalbi atmaya başlar. Ancak Ultrasonda bu kalp atışları duyulmayabilir. Bebeğiniz hızlıca gelişip büyümeye devam ederek, 3 katmandan oluşur. Birinci katman, beyin ve sinir sisteminin oluştuğu en dış katman ektoderm olarak adlandırılır. Akciğer, bağırsaklar, böbreklerin şekillendiği orta katman endotermdir. Kalp ve dolaşım sisteminin oluştuğu katman ise en iç katman olup mezotermdir. Dolaşım sistemi hızla gelişir. Henüz embriyo olarak adlandırdığımız bu canlı 5. haftanın sonunda "C" şeklini almaya başlar. Bir susam tanesi büyüklüğünde yaklaşık 1,25 mm boyundadır.


5 Haftalık Hamilelikte Annede Görülen Değişiklikler nelerdir?

Annede salgılanan hormonların etkisiyle çeşitli değişiklikler meydana gelir. Önemli nokta her kadının gebeliğinin farklı olmasıdır. Hatta kadınların her gebeliği birbirinden apayrıdır. Gebelikte görülen değişiklikleri bazı gebeler çok yoğun hissederken bazı gebeler bu belirtileri hissetmez.

  • Mide bulantısı: İlk haftalarda bulantı görülebilir. Ancak bulantılar en çok 8. haftadan sonra artış göstermektedir.

  • Baş dönmesi: Türk filmlerinden biliyorsunuz. Kadın bir anda bayılır ve gözünü hastanede açar. Doktor gelir ve "Müjde, hamilesiniz" der. Bu sahneler gebelik belirtisi olan baş dönmesini bize açıklıyor.

  • Sık idrara çıkma: Her zamankinden dah sık idrara çıkma progesteron hormonunun etkisiyle gelişiyor.

  • Tükürük salgısında artış:

  • Halsizlik, yorgunluk: Kafanı bile yastıktan kaldırmak istemezken hayatın temposu sizi bekliyordur. Gebeliğin en zor değişikliklerinden biri olsa gerek.

  • Duygusal değişiklikler. Duygusal değişiklikler hormonların etkisiyle sıra dışı dansını yapmaya başlar. Hayatınız belli bir rutinde gitse bile bu atarlı ve ağlamaklı hormonların dansı çoğu zaman çığrından çıkmıştır. Üzülmeyin bu hormonları taşa yükleseler onlar bile dile gelirdi. Hissettiğin her duyguyu hormonlara bağla ve gerçekte bu kadar ağlayacak veya kızacak bir durum yok. Bu tamamen simulasyon gibi bir şey. Sen gözünde öyle görüyorsun inan bana.

Beta hcg Değeri ne kadardır?

5 haftalık gebelikte B- Hcg değeri:18-7340 mlU/ml. arasındadır.

5 Haftalık Hamilelikte Yapılan Testler ve Tahliller Nelerdir?

Tam kan Sayımı

Biyokimya

Bulaşıcı Hastalıklar

Tiroid fonksiyonları

Demir, B12 gibi çeşitli vitamin değerleri

USG

Kilo kontrolü

Kan basıncı

Nabız

Kan grubu

5 Haftalık Hamilelikte Annelere Tavsiyeler

Bebeğinizin gelişim serüveni hızla ilerlerken sizin de dikkatinizi çeken şey bebeğinizin en önemli organları oluşmaktadır. Bu sebeple kritik bir süreç başlamıştır. Özellikle sağlıksız gıdalar, ilaç kullanımı, sigara-alkol kullanımı, radyasyona maruz kalmak, enfeksiyon geçirmek bebeğinizin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu dönemde enfeksiyondan ve radyasyondan kaçınmak, hekime danışmadan ilaç kullanmamak hatta bitki çayları bile tüketmemek gerekiyor. Bol su tüketerek idrar yolu enfeksiyonundan korunmanın en doğru adımıdır. En güzel içecek "su"dur. Şimdi sıra annelere tavsiyelerde

  • Sağlıklı beslenmek

  • Yeterli su tüketmek

  • Spor yapmak

  • Ağır işlerden kaçınmak

  • Hekime danışmadan kesinlikle ilaç kullanmamak

  • Bitkisel takviyeler, bitki çayları gibi doğal bile olsa hekim onayı almadan kullanmamak

  • Folik asit desteği almak

  • Radyasyondan uzak durmak

Gördüğünüz gibi sağlıklı ve dengeli bir yaşama adım atmak gebelikte olması gerekenler. Bunları sadece ilk aylarda değil tüm gebelik boyunca, hatta hayatımız boyunca yapmamız gerekiyor. Yeni yaşama hazır mısın, anne?

5 haftalık hamilelikte sık sorulan sorular

5 haftalık hamileyim. Kese görünüyor, ancak bebek görünmüyor, neden olabilir?

Bu haftalarda ultrasonda kese görülür. Bazı durumlarda ise embriyo gelişimini tamamlayamaz, gelişimi durur. Bu durum boş gebelik olarak adlandırılır. Bu süreçte kese durur. Kısacası boş gebelik gebelik kesesinin oluştuğu ancak embriyonun gelişiminin durduğu durumdur. 5 haftalık süreç kritik bir zaman dilimidir. Hekiminiz gebeliğinizden emin olmak için tekrar randevuya çağıracaktır. Çünkü bazı durumlarda ultrasonda sadece kese görülür, embriyo görülmez. Boş gebelik diyemeyiz.

5. haftada ikiz gebelik belli olur mu?

İkiz gebelik 5. ve 6. haftada belli olur. Ultrasonda iki adet kese görülmesi sonucu ikiz gebelik anlaşılır. Ancak ilerleyen haftalarda kese içinde embriyonun birinin gelişimi durması gibi etkenler sonucu bir kaç hafta sonra tek bebekle karşılaşmak mümkün olabilir. Bu tespit 7 veya 8. haftalarda daha net yapılmaktadır.


(NOT: Bütün yazılar bilgilendirme amaçlıdır mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)


Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page