top of page

HAFTA HAFTA HAMİLELİK 14 HAFTALIK GEBELİK

14 haftalık hamilelikte, hamileliğin ilk üç ayının geride kalmıştır ve anne ikinci üç aylık dönem olan ikinci trimester içindedir. Geride kaldı iki trimester. Hamileliğin üçte biri bitti diyebiliriz. 14 haftalık hamilelikte anneyi neler bekliyor haydi yazılarda buluşalım.



14 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

14 haftalık gebelik 4. ayın içinde olduğunu gösterir. Bebek tam olarak 3 ay ve 8 günlüktür.


Bebeğin Gelişimi

Bebeğiniz 14 haftalarda yaklaşık 10 cm büyüklüğünde ve 60 gr dır. Göz gelişimi ve beyin gelişimi devam ederken şekillenmeye başlamıştır. Yanak gelişimi devam eder ve ağız bölgesi oluşur. 14 haftada erkek bebeklerde; prostat oluşur. Kız bebeklerde yumurtalıkların pelvise hareketi gözlenir. Eller, kollar, bacaklar hareketlenir. Bu fazla hareketliliğin nedeni 14. haftada bebekte kas ve sinir arasında bağlantı oluşuyor oluşmasıdır. Başını iki yana hareket ettirebilir. Zaman zaman gülümseme veya kızma, surat asma gibi yüz mimikler oluşur. Çünkü yüz kasları oluşmuştur. Bebeğin lanugo adı verilen tüyler bebekte oluşmaya başlar. Lanugo bebeğin anne karnında ısısını koruması bakımından faydalıdır. 14 haftalık bebek, anne karnında bu süreç içerisinde oldukça hareketli bir haldedir.


Annede Görülen Değişiklikler Nelerdir?

Sevgili anne, ilk trimester (ilk üç ay) döneminin bitmiş ve ikinci trimester (ikinci üç ay) döneminin başlar. 14 hafta hamilelik sürecinde anne adayı daha enerjik hisseder. Yorgunluk giderek azalır. Anne adaylarında bununla birlikte memelerdeki hassasiyet ilk haftalara göre azalma eğilimi gösterir. Memelerde büyüme ise devam eder. İştahta artışlar gözlemlenir. Kusma veya bulantılar daha da azalır. Burun yollarında tıkanıklık ve çeşitli bölgelerde varis oluşumu ise hamileliğin bu haftalarında gözlemlenir. Ruhsal durumda meydana gelen değişiklik ve dalgalanmalar 14 hafta içerisinde çoğunlukla azalır veya yok olur. Tuvalet ihtiyacında önceki haftalara göre azalmalar olur. Rahmin büyümesi bacak damarlarına baskı oluşturmasıyla geceleri bacak krampları gelişebilir. Rahmin genişlemesi ile zaman zaman kasık ağrısı hissedilebilir. Annenin cildinde küçük lekeler ortaya çıkabilir ve var olan benlerin renginde koyulaşmalar gözlenir. Bazı anne adayları şişkinlik, sindirim güçlüğü ve gaz sıkışması da yaşayabilir.


Anneye Tavsiyeler

14 hafta hamilelikte gebeliğin her adımında olduğu gibi beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. “Protein ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Hamileliğin ilk dönemindeki mide bulantıları ve kusmalar bu dönemde sonlanmaya başladığı için anne adaylarının iştahı ile birlikte kilo alımı da artar. Zengin protein içeren hayvansal gıdaların yanında baklagiller ve kabuklu yemişler de beslenme düzenine eklenmelidir. Protein içeren gıdalar et, süt ve süt ürünleri, yumurtadır. Havuç, lahana, elma, portakal gibi vitamin içeren sebze ve meyveler dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Bulantı ve kusma, yorgunluk anneyi etkileyen olumsuz durumlar hafiflediğine göre artık hamileliğin tadını çıkarmaya ne dersiniz? İkinci triemsterın başlangıcı dediğimiz 14. haftada keyifli hamileliğin adımları atılır. Hobi edinme, kitap okuma, gezme, spor (yoga, plates vb) hamilelerin yapabileceği aktiviteleri hekiminiz önerdiği şekilde yapabilirsiniz. Ayrıca bu haftalarda ekstra yapılabilecek bir tahlil yoktur. Rutin aile sağlığı ve hastane kontrollerine devam edebilirsiniz.


14 Haftalık Hamilelikte Sık Sorulan Sorular

SORU: Bebeğim 14 haftalık olunca anne karnında hareketleri artış gösteriyormuş. Ancak anne bebeğin ilk hareketlerini hissetmesi bu haftada olmuyor. Niçin hissedemiyorum?


CEVAP: Bebeğiniz 14. haftalarda hareket halinde olsa da bunu hissetmeyebilirsiniz. Çünkü bu hareketlerin hissedilebilmesi için bebeğinizin daha da güçlenmesi gerekecek. hareketlerin hissedilebilmesi için bebeğinizin kas ve kemik gelişimini daha fazla tamamlaması gerekiyor.


(NOT: Bütün bilgiler tavsiye amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)


Bakınız 15. gebelik haftası

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page