Sevgili anne adayı,
Hamileliğin ilk üç ayı (trimester) sona eriyor, ikinci üç ayına giriyorsun. Hoş geldin ikici trimester! Hamileliğin ikinci üç ayı (trimester) başlıyor. Keyifli bir gebelik yolculuğuna hazır mısın? Bence çoktan hazırsın....
12 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?
2 ay 24 günlüktür. Neredeyse 3 aylık :)
Bebeğin Gelişimi
Bu hafta itibariyle hemen hemen 5-6 cm kadar bir boyuta ulaşmışlardır. Bebeğin ağırlığı ise 12-14 gram arasında değişiklik gösterir. 12. haftadan itibaren anne adayları ultrasonda bebeklerinin kalp atışlarını duyabilir. Bebeklerin bu haftada kalbi dakikada 120 ya da 160 kez atar. Bu bir insan nabzına göre çok yüksek değil mi? Parmakları oluşan minik yavrunuzun tırnakları oluşmaya başlar. Bebeğiniz artık minik bir insan görünümüne kavuşmuştur. 12 haftalık bebeğin kemik iliklerinde lökosit olarak da adlandırılan akyuvar (beyaz kan hücresi) üretimi başlar. Bebeğin anneden aldığı besinlerin enerjiye dönüşebilmesi için pankreasta insülin üretimi gerçekleşmeye başlar. Bebeğin ses telleri de bu dönemde gelişimini tamamlamış olur.
Annede Görülen Değişiklikler Nelerdir?
Göğüslerinizde (memede) ağrı hissedebilirsiniz. Bu haftadan itibaren kısa süre içerisinde yorulmalar da gözlemlenebilir. Gündelik işlerinizi gerçekleştirirken nefes almakta zorluk yaşıyorsanız daha hafif egzersizler deneyebilirsiniz. Vücudunuz bu süreçte normalden daha fazla oksijene ihtiyaç duyabilir. Egzersiz aralarında ufak molalar vererek kendinizi dinledirin.
İlk 3 aylık sürece yönelik kontrollerinizi bu hafta içerisinde yaptırabilirsiniz. Annelerde yaşanan değişikliklerin analiz edilmesi, takibinin yapılması ve gerekli önlemlerin alınması önemlidir. Ayrıca ikinci üç aylık süreç için yeni bir yol haritası çizilmelidir. 12. hafta genel olarak bu şekilde geçer ve anneler de çok fazla değişim gözlenmez. Her gün 15 ile 25 dakikalık düşük tempolu yürüyüşler yapmayı deneyebilirsiniz.
Anneye Tavsiyeler
12. hafta içerisindeki annelerin tam kan sayımı yaptırması uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Kan sayımı sayesinde vücutta eksilmeye başlayan vitaminler ve mineraller ortaya çıkar. Kansızlık sorunu oluşmaya başlıyorsa demir takviyelerine doktor tavsiyesi üzerine başlayabilirsiniz. Kansızlığın halsiz hissetmeye yol açtığını unutmamalı paniğe kapılmamalısınız. Hareketli yaşamı tercih edip kısa yürüyüş veya hafif egzersizler yapabilirsiniz. Bu dönemde D vitamini takviyesini hekime danışarak alabilirsiniz. Mide ekşimesi şikayeti görülürse, az az ve sık aralıklarla beslenmeyi denemekte fayda var. Yeterli sıvı tüketmek, mideye dokunan asitli gıdalardan uzak durmak, yemeklerden sonra hafif yürüyüşlere çıkmak mide ekşimesi şikayetlerine çözüm olabilir. Aynı zamanda yemek yerken vücudunuzun kambur pozisyonda olması da mide ekşimesi şikayetini önemli ölçüde artırır. Bu nedenle beslenme düzeninize dikkat ettiğiniz kadar vücut duruşunuza da dikkat etmeniz gerekir. Vücut duruşunuza dikkat etmeniz hamileliğin ilerleyen dönemlerde meydana gelebilecek ağrıları da azaltmaya yardımcı olacaktır.
Yapılan Testler
İkili tarama testi yaptırmanız için vaktiniz var. eğer 11. haftada bu testi yaptırmamış iseniz 2 li test için hastaneye gidebilirsiniz. Ayrıca tam kan sayımı yapılabilir. Bu dönemde D vitamini takviyesini hekime danışarak alabilirsiniz.
12 Haftalık Hamilelikte Sık Sorulan Sorular
Soru: 12 haftalık bebeğin kalp atışlarının annenin kalp atım hızına göre yüksek olması normal bir durum mu?
Cevap: Anne karnındaki bebeklerin kalbi biz yetişkinlere göre daha hızlı atmaktadır. Yetişkinin kalp atım hızı 60-100/dk iken bu bebeklerde 120-160/dk dır. Bu gayet normal bir durumdur. bebeğiniz anne karnında kaldığı sürece kalbi böyle hızlı atacaktır. Kalp atım hızı 120'den düşük olması aksine bebeğin sıkıntıda olduğunu işaret eder.
(NOT: Bütün bilgiler tavsiye amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)
Bakınız. 13. haftalık gebelik
コメント