top of page

HAFTA HAFTA HAMİLELİK 4. HAFTALIK GEBELİK

Güncelleme tarihi: 9 Mar 2022

Merhaba sevgili anne adayı,

İlk önce hamilelik haftanızı birlikte hesaplayalım. Son adetinizin ilk gününü alıp üzerine dört hafta (28 gün) ekliyoruz. Örneğin son adet tarihinizin ilk günü 2 Haziran olsun. Üzerine 28 eklediğimizde (2+28=30) 30 Haziran eder. 30 Haziranda tam 4 haftalık hamile oluyorsunuz. Yani 1 aylık bile hamile değilsiniz.

Bu haftada hamile olup olmadığını öğreneceksin. Bebeğin anne ve babasından aldığı hücrelerden çoğalarak apayrı bir birey olacak. Bu haftada embriyo olarak adlandırdığımız henüz haşhaş tanesi kadar olan bebeğiniz ultrasonda görülemez. Ancak kesesi görülebilir. Kalp atışlarını duymak için sabretmeniz gerekecek. İdrar veya kan testi yapılarak hamile olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

4. Haftalık Bebek Nasıl olur?

Bebeğiniz embriyo adını verdiğimiz bir yapıda ve 1-2 mm boyunda, haşhaş tanesi büyüklüğündedir. Ultrason ile görülmez. Ancak mikroskopla görülebilir. Hücre sayıları hızla artmaktadır. bebeğe oksijen ve besin sağlayan plasenta (bebeğin eşi) oluşmaya başlar. Cinsiyeti bellidir. Bunu öğrenmek için biraz daha zaman geçmesi gerekir.

4. Haftalık Hamilelikte Annede Görülen Değişiklikler Nelerdir?

Anneler bu haftada adet belirtilerine benzer belirtiler görür. Karın-kasık ağrısı, lekelenme şeklinde kanama, halsizlik, göğüslerde hassasiyet gibi belirtiler aynı zamanda gebelik belirtileridir. Bebek bu haftada anne rahmine tutunur. Rahime tutunması esnasında meydana gelen hafif kanama (genellikle lekelenme tarzda ve kahverengi) görülür. Rahim için yabancı madde olarak görülen bebeğin tutunmasını engelleyip uzaklaştırmaya çalışan rahim kasılmaya başlar. Eğer bebeğiniz sağlıklı ise rahimle verilen mücadelede zaferi kazanır. Genetik olarak sağlıklı olmayan veya beyin-kalp-karaciğer gibi önemli organlarında hasarı olan bebekler rahimle yapılan bu savaşı kazanamaz ve düşük meydana gelir. Karnınızda bu olaylar meydana gelirken gebe olup olmadığınız konusunda çeşitli sorular zihninizden geçiyor olacak.

4. Haftalık Hamilelikte Annelere Tavsiyeler

Hamilelik bir anne adayı için sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzını benimsemek ve uygulayabilmek için harika bir fırsattır. Aileye yeni bir üye, yeni heyecanlar, yeni hayat. Hayatında bazı değişimlere hazır mısın? İşte size bazı öneriler.

  • Folik asit kullanın! Gebe olduğunu öğrenir öğrenmez folik asit alımı gereklidir. Hatta gebeliğin planlanması aşamasında folik asit başlanması folik asit eksikliğine bağlı anomalilerin önüne geçebilir.

  • Beslenmeye dikkat! Beslenme programınıza protein, sebzeler, meyveleri eklerken karbonhidratlı gıdaları yavaş yavaş bırakmaya çalışın. Hamilelikte yediğiniz gıdalar ne kadar önemliyse yenilmemesi gereken gıdalardan uzak durmak da önemlidir.

  • Kötü alışkanlıklara veda edin! Tütün ve mamülleri, gazlı içecekler, hareketsiz bir yaşam tarzı, umutsuzluk, mutsuzluk, tembellik... Yaşam enerjisi ile dolu dolu yaşayın.

  • Kilonuza dikkat edin. Gebelikte kaç kilo alınması gerektiğini öğrenmek için tıklayınız.

  • Kendinize zaman ayırın! Gün içinde ne kadar yoğun olursanız olun kendinize zaman ayırmayı ihmal etmeyin. Arkanıza yaslanın ve bebeğinizin size fısıldadığı sözcükleri dinleyin.

  • Stresten uzak durun! Size iyi gelmeyen kişilerden ve ortamlardan kaçının. Kendinizi iyi hissettirecek arkadaşlar edinin.

  • Ailenize vakit ayırın! Eşinizle birlikte bebekle ilgili konuşun. Bu sizi yakınlaştırarark aile bağlarınızı kuvvetlendirecek.

(NOT: Yazılar bilgilendirme amaçlıdır mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)


60 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page