top of page

Hamilelikte kaç kilo almalıyım?

Hamilelikte annenin aldığı kilo bebeğin de doğum kilosunu etkiler. Bu sebeple her gebenin yeterli ve dengeli kilo alması gerekir. Hamilelikte almanız gereken kilonuzu etkileyen en önemli faktör gebe kalmadan önceki kilonuzdur. Zayıf olan kişiler şişman olanlara göre daha fazla kilo alabilirler. Bu sebeple almanız gereken kilo, beden kitle indeksinize göre hesaplanır.

Beden kitle endeksi nasıl hesaplanır?

Ağırlık kilogram, uzunluk metre olarak hesaplanır. Ağırlığınızı, boyunuzun metre karesine (boy uzunluğuXboy uzunluğu) böldüğünüzde beden kitle endeksini hesaplamış olursunuz.

Beden kitle indeksine (BKİ) göre hamilelikte kilo alımı ne olmalıdır?

  • Düşük (BKİ<18.5) ----------12.5-18.0

  • Normal (BKİ 18.5-24.9) --------11.5-16.06

  • Yüksek (BKİ> 25.0-29.9) ----------7.0-11.5

  • Şişman (BKİ>30.0) ------------<5.0-9.0

Yukarıdaki listeye göre zayıf bir kadının alması gereken kilo 12.5 ile 18 kg arasında olmalıdır. Normal kiloda iseniz 11,5 ile 16 kg arasında olması gerekir. Fazla kilolu gebelerin ise 7 ile 11,5 kg arasında kilo alması yeterlidir. Gebeliğe şişman olarak başladıysanız 5 ile 9 kilo arasında kilo almanız gerekse de ortalama 7 kg idealdir.

Hamileliğimin hangi aylarında kaç kilo almalıyım?

Hamile kalmadan önce normal kiloda olan bir kadın ilk üç aylık dönemde sadece bir veya iki kilo almalıdır. İlk üç aydan sonra haftada ortalama yarım kilo alması normaldir. Hamileliğin 20. haftasında 4-6 kilo alınabilir. Ayrıca hamileliğin son üç ayında ayda bir kilodan az kilo alınması yetersiz olarak görülür ve mutlaka sağlık çalışanları ile görüşülmelidir.

İkiz gebeliklerde ise toplamda 16-20 kg alınması normal sınırlar olarak kabul edilir.

  • Sevgili anne, hamilelikte fazla kilo alınması kadar yetersiz kilo almak da bazı sorunları ortaya çıkarabilir. Beslenme düzeninizi bebeğinizi de düşünerek planlama yapmanız gerekiyor. Kilo alımınız yetersiz ise bunların altında yatan sebepleri bulmak için sağlık çalışanları ile iş birliği yapın.

  • Eğer fazla kilo alıyorsanız şeker hastalığı gibi çeşitli riskler açısından gerekli tetkiklerin yapılması gerekebilir. Mutlaka uzman bir destek alınız.

  • Son olarak hamilelik demek iki kişilik yemek yemek değildir. Canınızın her istediğini istediğiniz kadar yemek de değildir. Tam aksine yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığının kazanılması gereken disiplinli bir süreçtir. Ayrıca bebeğinizle birlikte yaşamaya ayak uyduracağınız bilinçli bir anne olma yolunda atılan temellerdir. Gebelik dönemini bilinçli beslenme konularını araştırıp hayatınıza katarak sağlıklı bir ailenin temelini oluşturacaksınız.

  • Ve şimdi sağlıklı ve dengeli bir yaşama hazır mısın?


42 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page