top of page
Yazarın fotoğrafıKahramANNE

HAFTA HAFTA HAMİLELİK 7 HAFTALIK GEBELİK

Güncelleme tarihi: 9 Mar 2022

Merhaba sevgili anne adayı,

Bebeğiniz gün geçtikçe büyüyor. Bu süreçte sizi bazı değişiklikler bekliyor. Onun kalp atışlarını duyduğunuz andan itibaren annelik serüveniniz daha heyecanlı geçiyor. Bebeğiniz 7 haftalık olduğunda önceki haftaya göre 2-3 kat büyümüştür. Minik bir canlıyı bedeninde taşımak sizi mutlu hayallere sevk edecek. Şimdi bakalım bu haftada bebeğinizi ve sizi neler bekliyor?


7 haftalık hamilelik

7 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

Gebeliğinizin 7. haftasını isterseniz birlikte hesaplayalım. Son adetinizin ilk gününe 7 hafta (49 gün)ekliyoruz. Diyelim ki son adet tarihinizin ilk günü diyelim ki 1 haziran olsun. 1 haziran tarihine 7 hafta yani 49 gün ekliyoruz. 20 Temmuz yapar. Son adet tarihinin ilk günü 1 haziran olan bir gebe 20 temmuzda tam 7 haftalık hamiledir.

7 haftalık hamilelik 1 ay 20 güne eşittir (bir buçuk ayı geçmiştir).


Bebeğin Gelişimi

Anne karnında 7 haftalık bebek bir üzüm tanesi (fasulye tanesi) kadardır. Boyu yaklaşık 10-13mm arsında, ağırlığı 2 gramdır. Bir önceki haftaya göre 2-3 kat büyüktür. 6. haftada başlayan yüz hatlarının gelişimi daha belirgin şekilde oluşmaya başlar. Bacak bölgesinde tomurcuklanma başlar. Eller ve omuzlar oluşmaya başlar. Cinsiyeti hücresel olarak belirlenmiştir. Ancak bunu şuan ultrasonda görmek mümkün değildir. Tiroid bezi gelişmeye devam eder. Sinir sistemini oluşturacak olan sinir sistemi hücreleri oluşmaya başlar. Beynin de ön, orta ve arka olarak bölümlere ayrılır. Kan dolaşımı başlar. Sindirim sistemi yapısal olarak oluşmaya başlar. Bebeğiniz "C" şeklindedir. Ultrasonda anmion kesesinin içinde bulunan bebeğiniz embriyo olarak adlandırılır. Plasenta daha net görülmeye başlar. bebeğinizi besleyen plasenta anne karnında bebeğinizin en yakın arkadaşı olacak. Derisi çok ince olduğu için kılcal damarları net bir şekilde görmek mümkündür.


B-hcg Değeri

7 haftalık gebelikte B-hcg değeri 7650-229000 mIU/mL'dir.


Annede Görülen Değişiklikler nelerdir?

Bebeğiniz hızlı değişim ve gelişim yaşarken anne adaylarını da bazı değişimler bekliyor. Rahminiz eski haline göre giderek büyüyor, neredeyse iki kat büyüklüğe ulaştı. Bu durum idrar kesenizin pek hoşuna gitmeyebilir. Çünkü rahminizin idrar kesenize yaptığı baskı sonucu idrar kesenizin kapasitesi azalır. Sık idrara çıkma şikayetleri başlar. Bu durumda kesinlikle su içmeye azaltmamalısınız. Günlük ortalama 2-2,5 litre suyu tüketmeye devam etmeye çalışınız. Bedeninizin ve bebeğinizin yeterli suya ihtiyacı olduğunu unutmayın. Mide bulantısı şikayetleri biraz daha artabilir. Özellikle sabahları yoğun hissedilen bulantılar ile baş edebilmek zor görünse de geçici olduğunu unutmayın. Bulantılara kusma şikayeti de eklenebilir. İştahsızlık sebebiyle de kilo kaybı olabilir. Bulantılarınız çok şiddetlenip kusma eşlik ediyorsa kontroller sırasında bu durumu mutlaka hekime söyleyiniz. Bulantıların sebebi ile yemek yiyemeyen anneler aynı zamanda bebek için zararlı olan gıdalardan da uzaklaşmış olur. Bu da bebeğin dış etkenlere karşı bir savunma mekanizmasıdır. Evet sevgili anne. Sen hiçbir şey yapmadan bedenin ve bebeğin gerekeni yapıyor. Her şeyi doğal akışına bırak ve anneliğin tadını çıkar. Yine yorgunluk hissi annenin de gebeliğinin ilk zamanlarını dinlenerek geçirmesini sağlıyor. Bu da annenin ağır işler yapmasını engelliyor. Ne güzel değil mi? Her şey planlanmış. Şimdi derin bir nefes al, arkana yaslan. Yazılarımızı okumaya devam et.


Yapılan Testler

Gebeliğinizi öğrendiğiniz ilk zamanlarda yapılan test sonuçlarını aldınız. Kan değerlerinde herhangi bir sıkıntı var ise tedavi başlanabilir. Tiroid sorunları veya ciddi vitamin eksikliklerinde hemen ilaç kullanmaya başlanır. Hekiminiz tarafından verilen ilaçları mutlaka kullanınız. Tiroid sorunları, vitamin eksiklikleri bebeğinizin gelişimini önemli ölçüde etkiler. Kan uyuşmazlığı varsa gebelik takiplerinizde çeşitli kan testleri ile bebeğinizin bu durumdan etkilenme durumu anlaşılacağı için bazı tanı testleri yapılabilir. Eğer ilk kez tetkik yapılacaksa bu tetkikler,

  • Tam kan Sayımı

  • Biyokimya

  • Kan grubu

  • Bulaşıcı Hastalıklar

  • Tiroid fonksiyonları

  • Demir, B12 gibi çeşitli vitamin değerleri

  • USG

  • Kilo kontrolü

  • Kan basıncı

  • Nabız

Annelere Tavsiyeler

Özellikle mide şikayeti, bulantı ve kusma yaşanıyorsa az ve sık aralıklarla gıda tüketmek sizi biraz rahatlatacaktır. Mide bulantısı sebebiyle yemek yemezseniz açlık hissi ile bulantınız giderek artacaktır. Eğer kan basıncınız normal ise tuzlu gıdalar tüketmek bulantınızı hafifletir. Tuzlu kraker, kuru ekmek-peynir, leblebi gibi gıdalar sizi bir nebze olsun rahatlatır. Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmanızı tavsiye ederim. Aynı zamanda katı ve sıvı gıdaları birlikte tüketmek bulantıyı arttıracağından katı-sıvı ikilisini bir müddet birlikte tüketmeyin. Sıvı almayı asla ve asla ihmal etmeyin. Odanızı havalandırın ve mutlaka açık havaya çıkın. Yaşadığınız yorgunluk hissini de değerlendirip yoğun tempoya ara verip dinlenmeye ne dersin? Belki çok mümkün olmayabilir ama yapabildiğiniz kadar. Bedeninizin buna ihtiyacı olduğu için bu sinyalleri gönderdiğini unutmayalım. Bu haftalarda özel bir durum olmadığı sürece cinsel ilişkiden kaçınmaya gerek yoktur. Ancak ilişki sırasında kanama olursa ara verilmelidir ve bu durumu hekiminize danışmanız gerekecektir. Anne adaylarını en çok etkileyen duygu durumlarındaki değişimlerdir. Kolay değil. Bir canlı var oluyor bedeninde. Bu canlının var olması için bedenin hiç olmadığı gibi çalışıyor. Onu yaşatmak için çeşitli önlemler alıyor ve farklı mekanizmalar devreye giriyor. Bunun sonucunda hüzün, sinirlilik, alınganlık görülmesi gayet doğaldır. Yakın çevrene verdiğin ani tepkiler yüzünden pişmanlık yaşamamak adına bunu hamileliğe bağlı stres yaşadığını açıklayabilirsin. Üstelik toplumumuz bunun zaten bilincinde olduğu için seni anlayacağını umut ediyorum.


7 Haftalık Hamilelikte Sık Sorulan Sorular


7 haftalık bebek canlı mıdır? Canlıdır ve yaşamsal fonksiyonlarını sürdürmektedir. Kalbi atmaktadır.

7 haftalık gebeyken ikiz bebek olduğu anlaşılır mı? Bu haftalarda ikiz gebelik kesinlik kazanır. Ultrason cihazı ile ikiz gebelikler 7 haftalık iken tespit edilebilir.

7 haftalık bebek hareket edebilir mi? Bebeğin hareketleri 7 haftalık iken başlar. Ancak annenin bunu hissetmesi biraz zaman alacaktır. İlk gebeliklerde 20 haftayı, ikinci ve daha sonrası gebelikler de ise bebek hareketlerinin anne tarafından hissedilmesi 16. haftayı bulur.


(NOT: Bütün bilgiler tavsiye amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


Yazı: Blog2 Post
bottom of page