top of page

HAFTA HAFTA HAMİLELİK 15 HAFTALIK GEBELİK

Güncelleme tarihi: 11 Mar 2022

Bu haftalarda anne adayı karnına dokunduğunda elinize top gibi yumuşak bir sertlik gelecektir. İşte bebeğiniz tam burada duruyor. Birkaç hafta sonra hareketlerini hissettiğinizde varlığı daha çok hissedeceksiniz. Bu nedenle en heyecanlı haftalardan biridir 15. hafta. Peki sizde ve bebeğinizde ne gibi değişimler oluyor? haydi yazılarda buluşalım.




10 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

15 haftalık gebelik 4 ay 1 haftalık hamilelik demektir.


Bebeğin Gelişimi

15. haftada bebeğiniz 65 gram ağırlığına, 10 ile 11 cm arasında bir boya ulaşır. Tat alma duyusunun gelişmeye başlar. Kemiklerinin sertleşmeyi sürdürdüğü ve eklemlerini büyük ölçüde hareket ettirebilir. Bütün organ ve sistemlerinin düzgün bir şekilde çalışmaya başladığı haftadır. Fakat bu dönemdeki hareketlerini çok net bir şekilde hissedilmez. Bu konuda endişe etmenize gerek yoktur. Bebek hareketleri daha net bir şekilde genellikle 16 ile 22. hafta arasında hissedilmeye başlar. 15 haftalık bebeğin ultrasondaki görüntüsünde elleri ve kollarını rahatlıkla gözlemlenebilir. Anne karnına gelen ışıkları ve etraftaki sesleri fark etmeye başlar. Bebeğinizin cinsiyet gelişimi hızlı bir şekilde devam ettiği bir dönemdir. Cinsiyet belirlense de genellikle 20. haftadan itibaren netleşir. Cinsiyetin belirlenmesi bebeğin anne karnındaki konumuna, hareketlerine ve ultrason muayenesindeki teknik konulara bağlıdır. Bu nedenle cinsiyet kesinleşmese de endişe etmeyin. Kısa bir süre sonra bebeğinizin cinsiyetini kesin olarak öğrenebilirsiniz.


Annede Görülen Değişiklikler nelerdir?

Annede ara sırada susuzluk hissi, baş dönmesi, diğer dönemlere göre sık olmayan idrar hissi, baş ağrısı, ağız ve gözlerde kuruluk hissi yer alır. Bu belirtiler genel olarak sıvı kaybının yaşanmış olmasına bağlı olarak gelişir. Bol sıvı tüketmeniz gerekiyor.

15. hafta gebelik belirtileri anne adayları için oldukça yorucu olan belirtilerden oluşur. Anne karnının artık iyice belirginleştiği 15. hafta gebelik dönemi vücuttaki hormonal dengenin değiştiği bir dönem olduğu için birçok şeye karşı yüksek bir hassasiyet hissetmeniz normal bir durumdur. İlk dönemlerdeki hamilelik şikayetleri hafif bir şekilde yaşansa da ve ilk haftalara kıyasla daha rahat bir dönem geçireceksiniz.

Hamilelikte diş ağrısı bu haftalarda başlayabilir. Anne adaylarının oldukça sık karşılaştığı bir problem de diş ağrısıdır. Dişlerde yüksek bir hassasiyet hissedilebilir ve bakteri oluşumunda artış görülebilir. Diş eti kanamaları olabilir. Artık iyice hassaslaşmış olan vücudunuzda bu gibi diş problemlerinin önüne geçmeniz için düzenli bir ağız bakımı gerçekleştirmek gerekmektedir. Hamilelikte diş eti ağrısı düzenli bir ağız ve diş bakımı ile oldukça rahat bir şekilde atlatabileceğiniz sorunlar arasında yer alır. "Hamilelikte diş ağrısı olmaması için ne yapılmalıdır?" sorusuna yanıt olarak düzenli olarak su tüketimi ve ağız bakımı gerçekleştirmektir denebilir.

Hamileliğinizin 15. haftasında daha fazla vajinal akıntınız olabilir. Genellikle ince, berrak ve mukusludur. Kötü kokuyorsa, süt kesiği veya yeşilimsi gibi farklı renklerde ise kaşıntınız veya ağrınız varsa, enfeksiyon belirtisi olabileceği için doktorunuza danışın.


Anneye Tavsiyeler

Bol sıvı tüketimi hamilelik süresince yaygın olarak görülebilen idrar yolları enfeksiyonu riskini düşürdüğü gibi bağırsaklarınızın dengeli bir şekilde çalışmasını sağlar. Besin sindirimini de kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir. Besin atıklarının rahat bir şekilde vücuttan uzaklaştırılması, vücudunuzdaki kuruluk hissinin yok olması ve sıvı kaybının önlenmesi için su tüketimine dikkat etmeniz gerekir. Bol su sadece 15. haftada değil tüm gebelik hatta tüm yaşamımız boyunca bol tüketmemiz gereken başlıca içeceğimizdir.

Hamilelikte en sık yaşanan sorunların başında şüphesiz diş ve diş eti sorunları yer almakta. Ağız bakımınızı ve hijyenini önemseyerek plak oluşumu ve iltihaplanma gibi sorunların olmaması veya azalması mümkündür. Gerekli önlemleri almadığınız takdirde gebelikte diş eti kanaması gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Şeker ve şekerli yiyeceklerden, gazlı içeceklerden uzak durmalı, protein ağırlıklı bir beslenme programına uymaya dikkat ederek diş ve diş etlerinizdeki problemlerin üstesinden gelmeyi başarabilirsiniz. Diş ve diş etlerinde ağrı, sızı, şişlik ve kırmızılığın yanı sıra diş etlerinde kanama görülmesi hamilelik döneminde sık karşılaşılan ve gebelik hormonlarıyla ilgili bir durumdur. Diş etlerinize yapacağınız birkaç saniyelik masaj diş eti kanamalarını önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Diyelim ki televizyon seyrediyorsunuz ve aklnıza dişleriniz geldi. Hemen ağzınız kapalı iken diş etlerinize doğru bası uygulayın veya masaj hareketleri yapın. Günde 5 ya da 6 kez 10 ar saniyelik masaj bu kanamaları önemli ölçüde hafifletecektir. Ciddi diş ağrısı yaşıyor iseniz mutlaka diş hekiminize başvurunuz.


14 Haftalık Hamilelikte Sık Sorulan Sorular

SORU: 15. haftalarda vajinal akıntıda artış oldu. Normal mi?

CEVAP: Vajinal akıntıda hormonların etkisiyle artış gözlemlenir. Vajinal akıntı kokusuz, şeffaf ise herhangi sorun teşkil etmez. Ancak akıntının rengi yeşilimsi ve peynir rengi olan beyaz ise, ölü balık kokusu gibi kötü kokulu ise kesinlikle hekime başvurmanız gerekmektedir. Enfeksiyon belirtisi olabilir.

(NOT: Bütün bilgiler tavsiye amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)


14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page