top of page

HAFTA HAFTA HAMİLELİK 10 HAFTALIK GEBELİK

Güncelleme tarihi: 11 Mar 2022

Hamileliğin 10. haftası bulantı ve kusma yaşayan gebeler için çok mutlu günler sayılmaz. Size müjdeli bir haberim var. Bulantılarınızın azalmasına hatta bitmesine sayılı haftalar kaldı. 10 hafta hamileliğin tadını çıkarmaya başlarken bakalım bebeğinizi ve sizi neler bekliyor?

10 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

10 haftalık bebek 2 ay 10 günlük hamileliğe denk gelmektedir ve anne hamileliğin 3. ayının içindedir. Hamileliğin ilk 3 ay (trimester) bitmek üzeredir.




Bebeğin Gelişimi

Bebeğiniz anne karnında 2 ile 3 cm arasında bir boya ve 3 gram ağırlığa ulaşır. Bebeğinizin ayakları ve ayak parmakları artık bu süreçte belirginleşir. 10 haftalık bebeğin hemen hemen tüm organları, kasları ve sistemleri gelişme aşamasını tamamlamak üzeredir. Kıkırdak ve kemik yapısı bu haftada hızlı bir şekilde gelişir. Dizler ve dirsekler, bebeğin kol ve bacaklarında belirginleşir. Artık kol ve bacaklarını diz ve dirsekler yardımıyla bükebilir. Kalp ise önemli bir olgunluk seviyesine ulaşır. 10 haftalık gebelik dönemine ulaştığına göre artık bir embriyo değil, tıp literatüründe "fetüs" olarak adlandırılır. Bu döneme kadar bebek gelişiminin en önemli dönemi tamamlar.

Annede Görülen Değişiklikler nelerdir?

Baş dönmeleri ve fenalaşma hissi yine bu haftalarda görülebilir. 10. gebelik haftasında gebelikte kan hacmi artacağı için damarlarınız daha da belirgin görünmeye başlar. sakın korkmayın. Duygusal gelgitler, ağlama hissi, huzursuzluk, kaygılı veya aniden neşeli olma gibi duygusal değişimler görülebilir.

Anneye Tavsiyeler

Hafif egzersizler, kısa yürüyüşler iyi gelecektir. Hem bedensel hem de ruhsal sağlığınız için en iyi spor açık havada yürüyüştür.

Beslenme konusunda da hassas olmak gerekiyor. Bu kapsamda kendinize uygun bir beslenme şekli belirlemelisiniz. Sürekli sağlıklı besinleri tüketirken yeterli derecede beslendiğinizden emin olmalısınız. Bol bol sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek, yorgunluğunuzu alırken aynı zamanda sağlıklı ve dengeli beslenmenizi sağlar. Sabahları karşılaştığınız mide bulantılarının nispeten azaldığını hissettiğinizde, enerji verici ve besleyici besinler ile sabah kahvaltısını yapmaya ne dersiniz?. Beslenme düzeninizi gözden geçirmek için hamilelik dönemi son derece uygun bir zaman aralığıdır. Bu fırsatı sakin kaçırmayın. Yine de bu dönemde çok fazla besin tüketmek, kilo problemini de beraberinde getirir. Bu konuda ölçülü olmak, her zaman en makul çözümdür. Az ve farklı sağlıklı gıdaları tercih edin. Günlük yaşantınızda enerjinizin düştüğünü, üzerinizde uyku hali olduğunu hissederseniz, ufak atıştırmalıklara yönelin. Tabi ki kuruyemiş, leblebi, yoğurt gibi sağlıklı atıştırmalıkları tercih etmekte fayda var. Miktar olarak avuç içi kadar alacağınız bir badem ya da fındık içi, hem sizi tok tutar hem de gerekli besini karşılar. Tabii ki bu dönemde kuru meyveler, fındık, ceviz içerdiği vitamin minerallerden dolayı bebeğiniz için çok faydalıdır. Haydi o zaman bir mola verelim. Biraz kuru üzüm biraz ceviz atıştıralım.

10 Haftalık Hamilelikte Sık Sorulan Sorular

SORU: Bebeğimin cinsiyetini 10. haftada öğrenebilir miyim?

CEVAP: 10. haftada gebeliğin öğrenilmesi malesef erken olarak kabul görmektedir. Bebeğinizin cinsiyeti aslında bellidir fakat ultrasonda görüntülenememektedir. Eğer bebeğiniz uygun pozisyonda olur ise 13 ile 17 haftalar arası bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Özellikle 16. gebelik haftasından sonra hata payı azalacağından kesin cinsiyet belirlenmesi için biraz daha sabretmeniz gerekecek.


(NOT: Bütün bilgiler tavsiye amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)




Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page