Unutulmayacak hatıralar ile dolu hamilelik serüveninizin 13. haftasına gelmiş bulunmaktasınız. Bu haftalarda hamileliğin ilk kısmını (İlk üç ay veya birinci trimester) bitirmiş sayılıyorsunuz. Geriye kaldı iki trimester. Hamilelik yolculuğunun ilk aşaması biterken bulantı, yorgunluk gibi şikayetlerinizin azalacağı günler başlıyor diyebiliriz. Hamileliğin ikinci kısmı yani ikinci trimester başlıyor. Yakınmaların azaldığı, enerji ve iştahın arttığı bu dönem hamileliğin en keyifli zamanlarını en güzel anıların biriktirildiği günlerden oluşacak.
13 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?
Yaklaşık olarak 3 aylık hamileliğe tekabül eder. Yani artık size ne kadarlık hamile olduğunuzu soran kişilere üç aylık yanıtını verebilirsiniz.
Bebeğin Gelişimi
Bebeğin görünümü 13. haftalarında ultrason muayenesi sırasında önceki haftalara göre çok daha net bir şekilde görülür. Bebeğin vücudu saran derinin katmanları ve kemiklerde hızlı bir gelişme olduğundan bu hafta ile birlikte bebek insan görünümüne çok daha fazla yaklaşır. Bebeğinizin başı, gövdesine oranla büyük görünecektir. Henüz istemli hareketler olmasa da ultrasonda bebeğin bazı hareketleri görülebilir. 13. haftada yapılacak bir ultrason muayenesi ile hekiminiz bebeğin gelişimi, uzuvlarının durumu gibi birçok konuda bilgi edinebilir. Ebeveynler ise hekimlerinin de yardımıyla bebeklerinin yüzünü, ellerini, ayaklarını ve çeşitli hareketlerini ultrason ekranında izleyebilir. Ultrasonda da görüleceği üzere minik bir insan olduğu kolayca anlaşılabilen bebek, boyu 6 buçuk ile 8 cm aralığında ve kilosu ise yaklaşık 13-20 gr'dır. Limon boyutlarında diyebiliriz. Bu haftalardan itibaren baş büyümesi artık yavaşlar ancak gövde daha hızlı bir şekilde büyümeye başlayacaktır. Gebeliğin önceki haftalarında bebeğin bağırsakları, göbek kordonu içerisinde ilkel bir yapıda gelişmekteydi. 13. haftadan itibaren bağırsaklar bebeğin karnındaki kalıcı yerlerine doğru yola çıkar. Başın yan kısımlarında oluşan gözler birbirine yaklaşmaya başlar. Özellikle kulaklar ve yüz yapısı daha belirgin hale gelir. İnsan görünümüne daha da yakınlaşır. Ses telleri gelişmeye devam eder. Cinsel organı uygun pozisyonda, detaylı bir ultrason muayenesi ile görülebilecek olgunluğa erişmeye başlar. Karaciğer ve pankreas gibi bazı organlar bu hafta itibariyle çalışmaya başlar. Bebek içerisinde bulunduğu amniyon sıvısını yutar. Böbrekler ise amniyotik sıvıya dönüşebilen bir yapıda idrar üretmeye başlamıştır.
Annede Görülen Değişiklikler Nelerdir?
13. haftalık hamilelikte anne karnındaki bebeğin büyümesiyle birlikte rahim de genişleyerek bu hafta itibariyle leğen kemiğinin içerisini doldurmuş olur. Sonuç olarak bundan sonraki dönemde rahmin büyümesi, karnın öne doğru çıkmaya başlamasına neden olur. Bu haftadan itibaren yakınlarınız hamile olduğunuzu fark edebilecek:) Karnın dışarı doğru şekil almaya başlamasından dolayı 13. haftalık gebelikte karın ağrısı sorunu da yaşanabilir. Memelerde bulunan damarların belirginleşir ve memeler dolgunlaşır. Bu haftalarda anne adaylarını etkileyebilecek bir diğer sorun ise çatlaklardır. Karın, göğüsler veya bacaklarda çatlak oluşumu, hamile kadınlarda sık karşılaşılan bir sorundur. Bu olasılığı azaltmak adına çatlak önleyici yağlardan ve losyonlardan yararlanılabilir. Bunlar için badem yağı, zeytin yağı ya da hamileler için kullanılabilecek kremlerden yardım alabilirsiniz. Özellikle bol bol su içmeye özen göstermek ve nemlendirici ürünlerden yararlanmak cilt elastikiyetini koruyarak çatlak oluşumunu önler. Sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissetmek hamilelik döneminde oldukça doğaldır. Fakat idrar yaparken ağrı, yanma gibi sorunlar hissediliyorsa bu bir enfeksiyon belirtisi olabileceğinden sağlık çalışanına danışmalıdır. Sabah bulantıları 13. hafta ile birlikte önemli ölçüde azalır. Özellikle bu haftalarda yoğun şekilde devam eden ve beslenmeyi zorlaştıran bulantılar konusunda hekime danışılarak görüş alınmasında fayda vardır. Bulantıların bu haftada azalması beklenir.
Anneye Tavsiyeler
Bu haftalarda, anne adayının göğüsleri süt üretimine uygun hale gelmeye başlar. Bebek için çok önemli olan, koyu sarı renkteki ilk anne sütü (kolostrum) oluşmaya başlar. Süt kanalları genişledikçe, gebenin göğüslerinin de büyür ve hassaslaşır. Göğüsleri sıkmayacak, telleri olmayan bir sütyen seçimi yapılması, süt yapımına destek olur. Hamilelikte 13 hafta annedeki fiziksel değişikliklerin de arttığı haftalardandır. 13 haftalık gebelik görüntüsü her kadında aynı seyretmeyebilir. Anne adayının vücut yapısına ve ölçülerine göre, hamilelik karnı dışarıdan belli olabilir. Sıkı olmayan çamaşırlar giyilmeli, anne adayı rahat etmelidir. Anne adayı vücuduyla barışık bir şekilde, öncekine göre daha bol kıyafetleri tercih ederek bebek ve kendisi için rahat bir hareket alanı yaratabilir. Gebeliğin ilk haftalarında hayatını olumsuz etkileyen, bulantı ve kusma gibi şikayetler azalır. Duygularını yoğun olarak yaşayan anne adayı, ani duygusallıklar deneyimlese de gebeliğe alışmaya başlar. Bu haftalarda anne gebeliğe uyum sağlamaya başlar. Kendisini daha enerjik hisseder. İştahı da önceki haftalara göre artmaya başlamıştır. Sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Aşırı tuzlu, kalorili gıdalar yerine besin değeri yüksek ancak kilo yapmayan protein ve vitamin içerikli gıdalar tercih edilmelidir.
13 Haftalık Hamilelikte Sık Sorulan Sorular
Soru: Bebeğin başının vücuduna göre büyük olmasının nedeni nedir? Sorun teşkil eder mi?
Cevap: Beyin gelişiminin diğer organlara oranla daha erken döneme denk gelmesi nedeniyle bebeğinizin başı, gövdesine oranla büyük görünecektir. Bu gayet normal bir durumdur.
(NOT: Bütün bilgiler tavsiye amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)
Comments