top of page

HAFTA HAFTA HAMİLELİK 6 HAFTALIK GEBELİK

Güncelleme tarihi: 9 Mar 2022

Sevgili anne adayı,

Bebeğinin kalp atışlarını artık ultrasonda duyabilirsin. Hekime gittiğinizde bebeğinin kalp atışlarını hissetmek gerçekten harika bir duygu. Bir canlıyı bedeninde taşıyor olmak seni mutlu edecek. Bu ses anne olmanın en güzel duygularını yaşatacak. O büyülü anda eşinizle birlikte olmak aile bağlarınızı kuvvetlendirecek aynı zamanda eşinize babalık duygusunun temellerini attıracak. Bu nedenle altı hamilelik kontrolüne eşinizle birlikte gitmeye çalışın.

6 haftalık hamilelik

6 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

Gebeliğinizin 6. haftasını isterseniz birlikte hesaplayalım. Son adetinizin ilk günden sonra 6 hafta ekleyelim. 6X7=42 gün yapar. Son adetinize 42 gün de ekleyerek hesaplayabilirsiniz. Bu arada gebeliğinizden 42 gün geçmiş bile, belki hiç farkına varmadan. Son adet tarihiniz 1 haziran olsun. Şimdi 1 hazirana 42 gün veya 6 hafta ekleyelim. 6 temmuz yapar. Son adet tarihi 1 haziran olan bir gebe 13 temmuzda 6 haftalık hamiledir.

6 haftalık hamilelik= 1 ay 12 gündür (yaklaşık bir buçuk aylık da diyebiliriz).


6 Haftalık Bebek Nasıl Olur?

Bebeğinizin yüz ve çene kemikleri oluşmaya başlar. Başın ortasında yer alan çıkıntı burnu, başın iki yanındaki oluşumlar kulakları ve iki adet siyah nokta ise gözleri oluşturacak. Omurga yapısı hızla gelişiyor. Beyin oluşmuştur ancak büyümeye devam ediyor. Bebeğinizin yüz hatları oluşurken yine önemli organlar olan beyin, akciğer ve kalp büyüme ve gelişimlerini sürdürüyor. Kalp yetişkin bir insanın iki katı hızla ve düzenli olarak atar. Ultrasonda gümbür gümbür duyduğunuz o ses gözlerinizi yaşartacak. Kalp atışlarının hızlı olması sizi korkutmasın. Anne karnındaki bebeklerin kalp atışları yetişkin birine göre çok daha hızlıdır. Hızlı kap atışları gayet normal bir durumdur. Bebeğin görünümü "C" şeklindedir.


6 Haftalık Hamilelikte B-hcg Değeri Ne Kadardır?

B-hcg değeri 1.080 ile 56.500 mlU/mL arasındadır.


6 Haftalık Hamilelikte Annede Görülen Değişiklikler nelerdir?

Annede çeşitli hormonların seviyeleri giderek artmaktadır. Bunlar Human Choironic Gonadotropin (HCG) hormonları, progesteron ve östrojendir. Rahim elma büyüklüğüne ulaşmıştır. Bebeğe bakabilmek adına annenin metabolizması hızlanır. Bel bölgesinde yağlanma görülür. Memelerde hassasiyet, meme başında koyulaşma görülür. Mide yanması, mide bulantısı, midede hazımsızlık, baş dönmesi, halsizlik ve yorgunluk görülebilir.

6 Haftalık Hamilelikte Yapılan Testler

  • Tam kan Sayımı

  • Biyokimya

  • Kan grubu

  • Bulaşıcı Hastalıklar

  • Tiroid fonksiyonları

  • Demir, B12 gibi çeşitli vitamin değerleri

  • USG

  • Kilo kontrolü

  • Kan basıncı

  • Nabız

Bunun yanında hekiminiz geçmişte yaşadığınız gebelik, doğum, düşük gibi jinekolojik ve obstetrik öyküler, kronik rahatsızlığınız veya kullanmakta olduğunuz ilaçlar, daha önce ameliyat olma durumu, genetik hastalığınızın varlığı, kan uyuşmazlığı gibi detaylı bilgiler toplar. Bu gebelik takibi sırasında size daha iyi sağlık hizmeti verebilmek için gereklidir. Çeşitli riskler açısından önlem almak için bu bilgilerin eksiksiz şekilde takip edildiğiniz sağlık çalışanına mutlaka söyleyiniz.

6 Haftalık Hamilelikte Annelere Tavsiyeler

Anne olmanın heyecanından dolayı genelde olumlu hisler yaşansa da kendisini anne olmaya hazır hissetmeyen kadınların olumsuz hisler yaşaması da normaldir. Anne adayı, bu döneme elbette adapte olacaktır. Özellikle hamileliğin 6 ile 10. haftaları arasında bebeğini kaybetme korkusu, sinirlilik ve hüzün yaşanabilir. Buna ek olarak, anne adaylarının hayat tarzlarını hamilelik dönemine göre değiştirmesi gerekir. Altı haftalık süreçte, bebeğinin kalp atışlarının duyulması ile anne olmanın güzel bir duygu olduğunu tadar. Ancak annelik bazı sorumlulukları da beraberinde getirir. Bir can taşıdığının bilincinde olmalı ve hayat tarzını değiştirmek için adım atmalıdır. Hani her pazartesi diyete başlanır, sigara bırakılır, spora başlanır ancak uzun vadede bu düzen devam etmez ya. Artık öyle olmayacak. Sağlıklı ve dengeli beslenme, sağlıksız atıştırmalıkların bırakılması, spor, düzenli ve kaliteli uyku, yeterli su tüketimi gibi sağlıklı yaşama adım atılmalıdır.

Sevgili anne, hazır mısın bilinçli ve sağlıklı bir yaşama? Bence çoktan hazırsın...


6 Haftalık Hamilelikte Sık Sorulan Sorular

6 haftalık hamilelik düşükle sonuçlanır mı?

Boş gebelikler de düşükler de hayatın bir parçası olduğunu unutmayalım. Bebeğin beyin, kalp, akciğer gibi önemli organlarda anomalili veya hastalıkların olması düşükle son bulur. Gelişimini tamamlayamayan bebekler doğsa da maalesef yaşama şansları olmaz. Bunun bilincinde olarak düşükleri de hayatın doğal döngüsü olarak karşılamak gerekmektedir.



(NOT: Bütün bilgiler tavsiye amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2 Post
bottom of page