top of page
Yazarın fotoğrafıKahramANNE

Doğumda Nefes Egzersizleri Nasıl Uygulanır? Nefes Egzersizleri Doğum Ağrısını Hafifletir mi?

Güncelleme tarihi: 12 May 2021

Nefes egzersizleri uygulayarak büyük oranda rahatlayacaksınız. Bu egzersizler doğumunuzda kontrol sahibi olmaya olanak vermesi açısından da önem taşır. Gevşemeyi sağlayarak ağrıyla baş etmeni kolaylaştıracak. Rahime ve bebeğe giden oksijen miktarını arttırarak hem kendini hem de bebeğini rahatlatacaksın.

Doğumdaki nefes egzersizlerinde dikkat edilecek noktalar nelerdir?

Doğumda nefes alıp vermek doğal ritminde olmalıdır. Her nefes almak ve vermek bir rahatlama -gevşemedir. Kasılmaların şiddeti arttıkça , kendi ihtiyacınıza göre nefes alıp vermeye çalışın, doğal olun. Uygulamaya başlamadan önce odada bulunan bir nesneye (tablo, terlik, pencere vb) odaklanın. Buna alternatif olarak hayal de kurabilirsiniz. Kasılmalar başladığında yapman gereken şey rahat ve derin nefes almak olacaktır. Amaç, kasılmalar sırasında hissedilen ağrının nefesle geçirilmesidir. Özellikle kasılmaların başlangıcında ve sonunda derin nefes alıp verilir.



1. İlk düzey solunum tekniği

Normal solunum olarak da adlandırılan teknik doğum kasılmalarının başladığı ilk zamanlarda kullanılır. Burundan nefes alınır, sıcak bir yemeği üfler gibi dudaklar büzülerek nefes verilir. İlk düzey solunumda sadece göğüs duvarı hareket eder.


2. İkinci düzey solunum tekniği

Bu solunum aktif doğum eylemi başlayıncaya kadar kasılmalarla baş etmede kullanılır. Doğum ağrıları başladığında ancak doğum eylemi aktif olarak başlamadığı zaman uygulanır.

Burundan nefes al 2-3-4-5- ağzından nefes ver 2-3-4-5

Burundan nefes al 2-3-4-5- ağzından nefes ver 2-3-4-5

Burundan nefes al 2-3-4-5- ağzından nefes ver 2-3-4-5

3. Üçüncü düzey solunum tekniği

Sesli solunum olarak da adlandırılır. Film sahnelerine konu olan tekniktir. Hamile sesli nefes alıp verir ve doğum gerçekleşir. Rahim ağzı açıklığı 7 cm olduğunda yapılmaya başlanır. Kasılma başladığında iki kez derin nefes alınıp verilir kasılma geçene kadar yüzeyel göğüs solunumu yapılır. Bunu kolaylıkla yapmak için başınızı boğazdan hava geçişini sağlayacak şekilde hafif arkaya doğru atıp, dilinizi üst ön dişlerin altına yerleştirebilirsiniz. Sessizce "H" harfi çıkarılır. (Huh, huh, huh..!) Bu solunum köpek yavrusu solunumuna benzetilir. Eğer solunumu yaparken nefessiz kaldığınızı hissederseniz yavaşlayın, daha sessiz nefes alın. Kasılma hafifleyince iki kez derin nefes alınıp verilir. Bu nefes tekniği sizi yorabilir. Kasılmalar arasında mutlaka dinlenin, hatta uyuyabilirsiniz de.

4. Dördüncü düzey solunum tekniği

Bu teknik bebeğinize kavuşmaya çok az kala yapılmaya başlanır. Rahim ağzı açıklığı 7 cm'yi geçmiş, kasılmaların sıklığı artmış ve şiddeti artmıştır, kontrol giderek zorlaşır. Bu durum gözünüzü korkutmasın. Artık bebeğinize kavuşmaya ramak kaldı, bu süre kısa sürecek. Nefes egzersizlerine odaklanın. Bu düzeyde iki yöntem kullanılıyor. Kasılma başında derin solunum yapılır. Nefes alınır verilirken sanki avucunuzda bir tüy varmış da onu uçurmaya çalışıyormuş gibi kesik kesik iki nefes verilir en sonunda mum söndürüyormuş gibi uzun bir nefes verilir. (huh-huh-huuuuuuuuuh şeklinde). Bu şekilde kasılmaların yoğunluğu azalınca derin nefes alınır.

  • Derin nefes al ver

  • 2 tüy uçur, bir mum söndür huh-huh-huuuuuuuh

  • 2 tüy uçur, bir mum söndür huh-huh-huuuuuuuh

  • 2 tüy uçur, bir mum söndür huh-huh-huuuuuuuh

  • Kasılma geçince derin bir nefes al ver

İkinci yöntemde kasılmanın başında bir derin nefes alınır. 4 yüzeyel nefes alınır. Sonraki nefeslerde, nefes verilirken aşağıdaki gibi sayılır.

  • Nefes al, nefes verirken 1'e kadar say

  • Nefes al, nefes verirken 2'ye kadar say

  • Nefes al, nefes verirken 3'e kadar say

  • Nefes al, nefes verirken 4'e kadar say

Sonrasında yeniden yüzeyel nefes alınır ve zorlayıcı şekilde verilir. 4 yüzeyel nefes alınır. Kasılmanın yoğunluğu geçene kadar devam edilir. En son derin nefesle bitirilir. Kasılma bitince dinlenin, yapabiliyorsanız uyuyun.

  • Nefes tutulduğunda ağrı hissi artar. Omuzların gerilmesi, çenenin sıkılması, kaşların çatılması gibi belirtiler nefesin tutulduğunu gösterir. Doğum destekçisi, yakınınız bunları fark ettiğinde sizi nefes egzersizlerine odaklandırmalıdır.

*

"Sevgili anne,

Doğumuna sahip çıkarak nefes egzersizleri ile kontrolü az da olsa eline alabilirsin. Doğum kasılmaları sırasında bu nefes egzersizlerini uygula. Bunları uygularken odaklanmayı ihmal etme. Doğumun, seni bebeğine kavuşturan mutluluk verici olduğunu da unutmayın. Doğum tüm anneler için hayatın dönüm noktasıdır. Bunu en iyi şekilde yapmak, harika bir doğum deneyimi yaşamak için sana da iş düşüyor. Başaracağına inanıyorum."


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2 Post
bottom of page