top of page
Yazarın fotoğrafıKahramANNE

HAFTA HAFTA HAMİLELİK 24 HAFTALIK GEBELİK

Hamileliğin 2. trimester döneminin son ayıdır. Kısacası hamilelik sürecinin üçte birini bitirmek üzeresiniz. Bu haftaya kadar uzunca yol aldınız. Hamileliğinizin ilk iki dönemi bitmek üzere ve son trimestere girmeye son bir hafta kaldı. Bakalım hamileliğin 24. haftasında sizi ve bebeğinizi neler bekliyor? Yazılarda buluşalım.


24 haftalık gebelik


24 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

24 haftalık anne karnındaki bebek 168 günlüktür. Bu da 5 ay 18 güne denk gelmektedir. Ortalama 5 buçuk aylık hamilesiniz de diyebiliriz.


Bebeğin Gelişimi

24 haftalık hamilelikte bebeğin kilosu yaklaşık 600 gram, boyu ise ortalama olarak 30-31 santimetredir. Küçük bir kavun büyüklüğünde diyebiliriz. Neredeyse tüm organları normal şekilde çalışmaya başlayabilir. Günün belli saatlerinde daha çok hareketli olan bebeğin hareketleri takip edilebilir durumdadır. Dış dünyadan gelen sesleri duymaya devam eder ve hareketlere tepki verebilir. Aynı zamanda, duyduğu yüksek veya olumsuz seslerden rahatsız da olabilir. Tat duygusu gelişmeye başlayan bebek, annenin aldığı gıdaların tatlarını ayırmaya başlar. Tatlı yiyeceklerden sonra genellikle bebeğin hareketlendiği görülür. Günde 24 haftalık gebelik sürecinde, bebek gelişiminde onu olumsuz etkileyecek durumlarla karşılaşmamak için ultrasonla takibe devam edilir. 24 haftalık bebek, yapısal fonksiyonlarını gerçekleştirebilecek durumdadır. Ultrasonda bebeğinizi keyifle seyredilebilirsiniz. Bebeğinizin cildi ise yarı saydam şeklindedir.


Annede Görülen Değişiklikler Nelerdir?

Gebeliğin son 3. ayına yaklaşılan 24. hafta hamilelik döneminde anne karnı çok belirgin haldedir. Dışarıdan bakıldığında gebe olduğunuz çok rahat anlaşılır. Uzun süre ayakta kaldığınızda çabuk yorulabilirsiniz. El ve ayak parmaklarında uyuşmalar hissedebilir. Bol bol dinlenmek, kısa molalar vermek iyi gelecektir. Şikayetlerden diğeri ise bel ağrısıdır. Ayrıca vajinal akıntıda artış gözlemlenebilir. Bu haftalarda kokusuz, sarımsı beyaz renkli akıntıda artış görülebilir. Bel ve kemik ağrıları vücuttaki magnezyum eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle doktorla görüşmekte fayda vardır. Hamilelik döneminizde her hafta yeni belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Ayrıca büyüyen bebeğinizin vücudunuza alışık olmadığı yönden baskı uygulaması da bunlara neden olabilir. Genel anlamda tüm bu şikayetlere rağmen 24. hafta hamileliğin daha rahat geçirildiği dönemin içinde yer alır.


24 Haftalık Hamilelikte Yapılan Testler

Vakit kaybetmeden gebelik ve doğuma hazırlık kurslarına katılmanızı tavsiye ederiz. Anne bu kurslar sayesinde hem gebeliği hakkında bilgi sahibi olabileceği gibi doğuma ve hatta doğumdan sonraki dönemler için hazırlanır. Bilgi sahibi olur. hatta bu kurslara eş katılımı sağlanırsa daha verimli olabilir.

Şeker yükleme testi (oral glukoz tolerans testi) geblikte 24. ve 28. haftalar arasında yapılmaktadır.

Gebelik döneminde gelişen yüksek kan şekerinin (gestasyonel diyabet) tespit edilmesi amacıyla yapılan şeker yükleme testi, vücudun dışarıdan şeker alınmasına verdiği cevabı inceler. Bu işlem iki saat sürmektedir. Öncelikle açlık şekeri bakılır. 75 gr glikoz içeren sıvı (glukosol) içilir. 1 saat sonrasında kan şekeri düzeyi ölçülür. Daha sonra 1 saat daha beklenir ve ikinci saat şekeri ölçülür.Tespit edilen kan şekeri düzeyinin belirlenen sınır değerlerin üzerinde olup olmamasına göre kişide gestasyonel diyabetin gelişip gelişmediği aydınlatılmış olur. 1. saatte ölçülen değerin 180 mg/dL'nin altında, ikinci saat ölçülen şekerin 153 mg/dL'nin altında olması gerekmektedir.


Anneye Tavsiyeler

Annenin karnı büyüdükçe ağırlık merkezi değiştiği için dengede kalmakta zorlanarak baş dönmeleri yaşanabilir. Bu yüzden ayağa kalkarken ani hareketlerden kaçınmak gerekir. Özellikle yattığınız yerden kalkarken önce oturur pozisyona geçin. Daha sonra ayaklarınızı yere basarak birkaç saniye bekleyin. Sonra karşıya bakarak yavaşça ayağa kalın. 24 haftalık gebelikte kasık ağrısı, sıkça karşılaşılan problemlerdendir. Herhangi bir anormallik tespit edilmeyen durumlarda hekiminiz tarafından vitamin ve magnezyum takviyesi önerilebilir. 24 haftalık gebelikte karın ağrısının yoğun olması erken doğuma işaret edebileceğinden dikkatli olunmalıdır. Mutlaka sağlık çalışanına danışılmalıdır. Kendinizi diğer hamile bireylerle karşılaştırdığınızda bebeğinizin çıkıntısının az veya fazla olabilir. Her hamile kadının bel çevresi farklıdır. Bazı kadınların karnı az belirginken bazılarınınki ise daha çok belirgindir. Eğer hekiminiz herhangi bir sorun belirtmediği sürece ne kendinizi bu konuda eleştirin ne de eleştirilere kulak verin.

Bazı anne adaylarında hamilelik döneminde mantar enfeksiyonu görülebilir. Tedavisi için doktorunuzla iletişime geçebilirsiniz. Özellikle vajinal akıntı kötü kokulu, yeşil renkli veya süt kesiği renginde ise mutlaka sağlık çalışanına danışınız.

İdrarınızı yaparken yanma yaşanabilir. Bu muhtemelen bir idrar yolları enfeksiyonunun belirtisidir.. Tedavisi için mutlaka doktorunuza danışın. Bol bol su içmeyi ihmal etmeyiniz.



Sık Sorulan Sorular

SORU: Şeker yüklemesi sadece gebelerde mi yapılmakta?

CEVAP: Şeker yükleme testi sadece gebelerde yapılmaz. Obezite, ailede diyabet öyküsü gibi diyabet şüphesi durumlarda tüm kişilere yapılır. Diyabetin tanısında ve takibinde de kullanılır.


GÜNÜN SÖZÜ


"Bedenim ve bebeğim güvende. Hamileliğimi kabul ediyorum"


(NOT: Bilgiler tavsiye amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)


Bakınız: 25 Haftalık Gebelik

Son Yazılar

Hepsini Gör

댓글

댓글을 불러올 수 없습니다.
기술적인 오류가 발생하였습니다. 연결 상태를 확인한 다음 페이지를 새로고침해보세요.
Yazı: Blog2 Post
bottom of page