Sevgili anne adayı,
Bir canlıyı bedeninde taşıyor olmak seni mutlu ediyor. Bebeğiniz gün geçtikçe büyüyor. hamileliğinizin yarısından fazlasını çoktan bitti bile. Şimdi hamileliğin 28. haftasına geldiniz. Bakalım bu haftada sizi neler bekliyor olacak?
28 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?
6 ay 16 günlüktür. Ortalama 6 buçuk aylıktır diyebiliriz.
Bebeğin Gelişimi
Anne karnındaki 28 haftalık bebek ortalama 1000 - 1100 gramdır. Boyu ise başın tepesinden ayak ucuna kadar 38 cm olarak ölçülür. Bir helvacı kabağı kadardır diyebiliriz. 27. haftada göz kırpma hareketlerine başlar. Kirpikleri ve kaşları oluşmuştur. 28 haftalık bebeğin cilt tabakası altındaki yağ oranı artmıştır. Bebeğinizin baş kısmı artık doğum kanalına girmek için aşağı doğru pozisyon alma hazırlığındadır. 28 haftalık gebelikte bebeğin vücut sistemleri harika bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Dış dünyada nefes almasını sağlayacak şekilde akciğerlerin gelişiminin tamamlanmasına az kaldı. Erken doğum gibi bir durumda bu haftadan sonra bebeklerin tıbbi yardımla da olsa hayatta kalma şansları yüksektir.
Annede Görülen Değişiklikler Nelerdir?
28. gebelik haftasında bebek büyürken rahim de büyümeye devam etmektedir. Rahim, göbek deliğinin 8 cm üzerine çıkabilir. 28 haftalık gebelikte kasık ağrısı, nefes almada zorluk, mide yanması/ekşimesi ve hemoroid gibi problemler görülebilir. 28 haftalık gebelikte mide bulantısı pek çok anne adayı için çoktan son bulmuştur. Eğer mide bulantılarınız devam ederse, erken saatlerde kahvaltı yapmaya ve bol su içmeye özen göstermeniz gerekir. Bunun yanı sıra 28. haftalık gebelikte mide yanması da anne adayında devam eden sorunlardan biridir. Büyüyen rahmin, bağırsaklara ve mideye baskı yapması sonucu ortaya çıkan bu duruma kabızlık da eşlik edebilir.
Bunların yanında;
– Yorgunluk,
– Bacak krampları,
– El, ayak ve bileklerde hafif şişmeler,
– Sırt ve bel ağrıları,
– Baş ağrısı ve baş dönmesi,
– Nefes darlığı,
– Büyüyen memelerden zaman zaman süt gelmesi,
– Bacaklarda varisler,
– Uyku bölünmesi ve uykuya güç dalma gibi değişiklikler eşlik edebilir.
28 Haftalık Hamilelikte Yapılan Testler
Bu hafta yapılan kontrollerde hekim/ebe/hemşire kilonuz ve kan basıncınızı değerlendirir. Kansızlık (anemi) veya gestasyonel diyabet gibi durumların gelişimine dair çeşitli tetkiklere başvurabilir. Oldukça sık görülen bu durumların erken tespit edilmesi halinde uygun tıbbi müdahale yapılarak hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını korumak adına önemli bir adım atılmış olur. şeker yükleme yapılma zamanının son haftası olduğunu unutmayın.
Ayrıca anne baba arasında kan uyuşmazlığı (Rh uygunsuzluğu) varsa kan uyuşmazlığı iğnesi yapılabilir. Kan uyuşmazlığı genellikle ilk gebelikte bir sorun yaratma ihtimali gözükmemektedir. İlk gebeliklerden sonraki gebeliklerde kan uyuşmazlığının sorun yaratmaması için hamileliğin 28-34 haftaları arasında kan uyuşmazlığı iğnesi yapılabilir. Bu işlem yapılmadan önce İndirect Coombs Testi denilen annenin kanında kan tetkiki istenebilir.
Anneye Tavsiyeler
Günümüzde hem devlet hastaneleri, özel hastaneler, özel doğuma hazırlık kursları verilen merkezler, serbest ebelerin açtığı kurumlarda doğuma hazırlık kursları verilmektedir. Bu kurslarda hem hamilelik süreci hem de doğum ve doğum sonrasını kapsayan bilgiler verilir. Sadece doğum odaklı eğitim veren kurslar da ülkemizde artmaya başladı. Doğum odaklı kurslar, anne ve baba adayını hem fiziksel hem de zihinsel olarak doğum eylemine hazırlar. Bu tür kurslarda çiftlerin doğum korkusunu yenmeleri ve kendilerini doğuma hazır hissetmeleri hedeflenir. Bu kurslara hamileliğin 14-16. haftalarından sonra katılabilirsiniz.
Karın bölgesindeki genişleme bazı anne adaylarının oturma ve uzanma sırasında rahat hissedecekleri pozisyonu bulmalarında zorlanabilir. Gergin karın derisi üzerinde zaman zaman kaşıntı gibi çeşitli şikayetler meydana gelebilir. Karın cildinin hekimlerin bilgisi ve önerisi dahilinde losyon veya doğal yağlar kullanılarak nemlendirilmesi bu şikayetlerin giderilmesinde etkili olabilir.
Anne adaylarından bazılarında 28. haftanın içerisinde kolostrum olarak isimlendirilen ilk süt sütün geldiği görülür. Kolostrum protein, yağ ve mineraller açısından zengin bir besindir. Bu ilk salgılar bebek için çok önemlidir ve doğumdan sonra yüksek IgA içeriği sayesinde bebeğin çeşitli enfeksiyonlara karşı korunmasına yardımcı olur. Bu haftalarda kolostrumun gelmesi herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.
28. hafta bazı anne adayların ilk 3 aylık dönemde görülen şikayetlerin tekrar ortaya çıktığı zaman zarfıdır. Aşırı yorgun hissetme ve mide üzerindeki baskının artması ile bulantıların tekrar başlaması 28. hafta ile birlikte oluşabilecek şikayetler arasında yer alır. Mide üzerindeki baskı aynı zamanda çeşitli yiyeceklere karşı tekrar hassas hissetmenize neden olabilir. Yağlı, baharatlı ya da tuzlu gıdalar bu dönemde tüketilmemesi gereken gıdalar arasında yer alır.
GÜNÜN SÖZÜ
"Hamilelik yolculuğum olması gerektiği gibi. Bebeğim güvende "
(NOT: Yazılar bilgilendirme amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)
Bakınız: 29 Haftalık Gebelik
Comments