top of page

HAFTA HAFTA HAMİLELİK 30 HAFTALIK GEBELİK

Bebeğinizin gelişim döneminin önemli haftası olan 30. gebelik haftasında hamilelik serüveninizin önemli bir kısmını da atlatmış oluyorsunuz. Bu son derece hassas dönemde, hem bebekte hem de annede görülmesi mümkün olan pek çok değişiklikler görülebilir. Bu büyük değişimin bilincinde olarak sürdürdüğünüz bir gebelik dönemi, bebeğiniz ve sizin sağlığınızın korunması açısından da dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Bakalım sizi 30. gebelik haftasında neler bekliyor?


30 haftalık gebelik

30 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

30. hafta gebelik 210 günlük demektir. Anne adayı 7 aylık hamiledir.


Bebeğin Gelişimi

Bebeğinizin kilosu ortalama 1400 gram, boyu ise 40-41 cm'dir.

Vücut ısısının kontrol edilmeye başlaması ile vücudundaki kılların dökülmeye başlar. Bu dönemde bebeğinizin vücudu ve organlarının çoğu iyice gelişmiştir. Beyin ve akciğerler olgunlaşmaya devam eder. Göz kapakları ve kaşları tam olarak gelişir. Sık sık göz kapaklarını açma kapatma alıştırması yapar. Işığa dokunmak için uzanabilir ve gözyaşı üretebilir.

Bebeğin vücut sıcaklığını beyni ve yeni yağ hücreleri düzenlemeye başlamaktadır. Bundan önce bebeğin vücudunu kaplayan yumuşak tüyler yok olmaya başlar. Bebeğin kemik iliği alyuvar hücreleri üretimini üstlenir. Bu bebek için önemli bir adımdır çünkü bu onun doğduktan sonra kendi gelişimini sağlayabileceği anlamına gelmektedir. Erkek bebeklerde testisler torbaya iniş sürecini tamamlamak üzeredir.

Bebeğinizin hareketliliği ultrasonda gözlemlenebilir. El, ayak ve baş hareketlerinin yoğun olarak görülür. Bu hareketlerin yanında, bebeğinizin vücudunun yapısı da ultrason ile iyice belirginleşir. Burun, parmak ve gözler gibi küçük detaylar ultrasonda fark edilebilir. 30 haftalık bebek görüntüleri, bebeğinizin duruşundan hareketlerine kadar geçirmiş olduğu gelişimi gözlemlemek ve doğumdan sonra sahip olacağı bedenine dair ipuçlarını verir.


Annede Görülen Değişiklikler Nelerdir?

Annedeki değişiklikler, bebeğinizin geçirmekte olduğu değişimler ile orantılıdır. Bebeğinizin kilosu arttıkça, taşıdığınız yük de artacağı için, bu dönemde gittikçe sıklaşan bacak, baş ve karın ağrıları ile kramplar görülebilir. Fiziksel olarak aynı zamanda midede yanma hissi ve hemoroid gibi bu dönemde görülmesi oldukça normal olan rahatsızlıklar da yaşanabilir. Mutlaka bol su tüketin. Bunların yanında psikolojik olarak da yaşayabileceğiniz değişimler, zihinsel sağlığınızı korumak adına bazı önlemlere başvurmanız gerekebilir. Büyüyen bebekle birlikte, anne adayı artık biraz daha ağırlaşır. Ayrıca hormon değişimleri sebebiyle, bağ dokularında gevşeme yaşanabilir. Dengeye destek olan eklemlerde güçsüzlük yaşanabilir. Doğumun nasıl gerçekleşeceği ya da nasıl bir ebeveyn olunacağı konusunda endişeler yaşanmaya başlayabilir. Bu hislerle baş etmekte zorlanılıyorsa ya da gerginlik ve huzursuzluk arttıysa doktordan destek istenmelidir.


30 Haftalık Hamilelikte Yapılan Testler

Kan sayımı, biyokimya, tam idrar testleri, ultrason muayenesi yapılmalıdır. Ultrason muayenesinde fetusun ölçümleri, amniyon mayisi ve plasenta değerlendirilir. Yakın tarihte kan tahlili yapıldı ise bu haftalarda yapılmayabilir.


Anneye Tavsiyeler

Bu haftalarda unutkanlık veya dalgınlık görülebilir. Bunun yanında doğum korkusu çoğalabilir hatta kabuslar görülebilir. Hem psikolojik nedenler hem de fiziksel ağrılardan dolayı uykusuzluğun sık rastlandığı bir döneme girilebilir. Bu nedenlerle vücudunuzun sağlığını koruyarak hem kendinizi hem bebeğinizi hem de psikolojinizi korumaya yardımcı olabilir. Çok daha dinç ve bilinçli bir şekilde bu normal süreci atlatabilirsiniz. Ağrıları azaltıp dindirecek egzersizler deneyebilirsiniz. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme biçimini tercih edin. Sevdiğiniz aktivitelerle uğraşıp pozitif düşüncelere sahip olamaya çalışın. Bu öneriler gebelik dönemini rahatça geçirmenizi sağlayacaktır. Ayrıca hobi edinmeyi düşünebilirsiniz. Bebeğinize örgü örmek, el işleri, çiçek yetiştirmek, sağlıklı gebelik veya başka konular hakkında kitap okumak, spor yapmak...

Bebeğin gelişiminin en hızlı olduğu ve kilosunun arttığı bu dönemde, sıklaşan ağrılar nedeniyle anne adayları son derece zor durumlar yaşanabilir. Bu ağrıya bel ve sırt ağrısı da eklenebilir. Dinlenmek ve doğru hareketlerde bulunmak, bu ağrıların geçirilmesinde etkili olabilir. Bol bol dinlendiğiniz, sert ve ani hareketlerden kaçındığınız, eğilirken ve hatta yürürken vücudunuzun şekline dikkat edebilirsiniz. En iyi yatış pozisyonu sol tarafa ve yan olarak yatmaktır. Çünkü kanı kalbe geri taşıyan ana toplardamarlar karnın sağ tarafındadır. Sol yana yatmak, bu damarların basıncını düşürür. Bu da kanın organlardan kalbe dönüşünün en iyi şekilde olmasını sağlamaktadır. Bu şekilde uyumaya özen gösterilmeli ve karnın altına bir yastık koyulmalıdır.


Sık Sorulan Sorular:

Soru: Hamilelikte niçin sol tarafa yatılması önerilir?

Cevap: Çünkü kanı kalbe geri taşıyan ana toplardamarlar karnın sağ tarafındadır. Sol yana yatmak, bu damarların basıncını düşürür. Bu da kanın organlardan kalbe dönüşünün en iyi şekilde olmasını sağlamaktadır. Bebeğe kan akışı daha iyi olur.



GÜNÜN SÖZÜ

"Dengedeyim. Her şey olması gerektiği gibi ilerliyor. Dengeli bir hamilelik geçiriyorum."


(NOT: Yazılar bilgilendirme amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)



Bakınız: 31 Haftalık Gebelik

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2 Post
bottom of page