top of page

HAFTA HAFTA HAMİLELİK 37 HAFTALIK GEBELİK

Gebelik yolculuğunuzun sonlarına yaklaşmış bulunmaktasınız. 37. hafta önemli bir haftadır. Çünkü bu haftadan sonra doğan bebekler prematür sayılmazlar. 37 haftada doğum yapan bir gebe erken doğum yapmış olmaz, zamanında doğum yapmış kabul edilir. Siz de bu önemli haftaya geldiyseniz bakalım bu haftalarda sizi ve bebeğinizi neler bekleyecek?



37 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

37 hafta gebelik tam olarak 8,5 aya tekabül eder. Diğer bir deyişle 37.hafta gebelik başında, hamilelik sürecinizde 259. güne ulaşmışsınız. Nasıl da geçiyor zaman. Neredeyse 9 aylıksınız.


Bebeğin Gelişimi

37 haftalık bebek kilosu ortalama 3000 gram ve uzunluğu 48 ila 50 cm arasındadır. Bu haftada doğan bebek artık matür bebektir. Yani prematüre değildir. Tam zamanında doğmuş demektir. Ancak anne karnında daha uzun kalırsa bebek gelişimine anne karnında devam edecektir. Doğum durumunda artık bebeğiniz dış dünyaya hazırdır, yaşayabilir. 37 haftalık bebek, eğer bir önceki hafta dönmemişse doğuma hazır hale gelmek için bu hafta içerisinde doğum pozisyonuna girmeye başlar. Tırnakları da parmak ucuna kadar uzamış haldedir. Bebeğiniz yağ tabakası biriktirmeye devam eder. Organlarının, bazı kaslarının çevresi ve cildin alt kısmı yağ kaplar. 37 haftada bebek hareketleri biraz azalmaya başlayabilir. Bebeğiniz artık doğuma hazır olduğu ve yeterince büyüdüğü için rahim içerisinde hareket edebileceği alan oldukça kısıtlanmış durumdadır. Emme refleksi geliştiği için bebeğinizin parmaklarını koordineli kullanabilir ve parmakları ile yüzüne dokunabilir. Plasentanın boyu 20-25 santime ve kalınlığı ise 2-3 santime ulaştı. Bebeğin kalın bağırsaklarında mekonyum adı verilen siyah kaka üretimi devam ediyor. Eğer bebek bir sıkıntı yaşarsa bu kakayı yapabilir.


Annede Görülen Değişiklikler Nelerdir?

37. gebelik haftasından sonra kilo alımınız yavaşlar, hatta 40 haftaya yaklaştığınızda birazcık kilo vermiş ve süzülmüş gibi bile görünebilirsiniz. Bir hafifleme gelir. Bebek hafifçe aşağı doğru iner ve nefes alıp vermek sizin için önceki haftalara göre daha kolaydır. Rahim duvarının incelmesine bağlı olarak bu hafta içerisinde bebeğinizin ortamına daha fazla ışık girer. Bebeğin görüntüleri incelendiğinde, bebeklerin kafasını aniden ışığa doğru çevirdikleri ve mimikleri ultrasonla izlenebilir.


37 Haftalık Hamilelikte Yapılan Testler

NST (Non Stress Test) çekilir. Biyofizik profili NST’ye ek olarak yapılan ve bebeğin durumunu değerlendirmeyi sağlayan başka bir test uygulanır. Bebek ile ilgili bazı riskli durumlar saptandığında ise ileri değerlendirme için doppler ultrasonografi ölçümü yapılır. Yine rutin olarak idrar ve kan tetkiki istenebilir.


Anneye Tavsiyeler

Hamileliğin 37. haftasında artık bir enerji gelir. Ev işlerinin ve sizi yoracak diğer tüm işlerin bırakılması gereken haftadır. Bu haftadan itibaren doğuma hazırlanmanız ve dinlenmeniz gerekir. Bu enerjinizi saklamanızı tavsiye ederim. Bu hafta içerisinde keyifle yapılacak aktivitelerden biri de doğum çantanızı hazırlamak olabilir. Doğumun ne zaman ve hangi saatte gerçekleşeceğini elbette tespit etmek mümkün değildir. Ancak bazı belirtiler takip edilerek vücudun kendini doğuma hazırladığı tespit edilebilir. Hafifleme hissi ve bu enerji doğumun yaklaştığını gösterir. Ayrıca nişan denilen yapışkan bir akıntı şeklinde sıvının gelmesi "nişan gelmesi" durumu da doğumun yaklaştığını işaret eder. Nişan olarak adlandırılan ve doğuma işaret eden mukus, rahmin ağzını tıkayan ve bebeği muhtemel mikroplar ile enfeksiyonlara karşı koruyan tıkaçtır.



GÜNÜN SÖZÜ


"Doğumu yapabilecek güce ve enerjiye sahibim. Güçlüyüm."


(NOT: Yazılar bilgilendirme amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)


Bakınız: 38 Haftalık Gebelik

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2 Post
bottom of page