Bebeğiniz hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Artık gebeliğin sonlarına doğru yaklaşmış oluyorsunuz. Bugüne kadar uzun yol katettiniz. Zaman hızla akıp geçti. Şimdi 29 haftalık hamilelik günü geldi. Bakalım bu haftalarda sizi ve bebeğinizi neler bekliyor?
23 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?
6 ay 23 günlük hamilelik 29 haftalık hamileliğe eşittir. Bebeğiniz 29 haftasında neredeyse 7 aylık olmuştur diyebiliriz.
Bebeğin Gelişimi
Bebek boyu 38-40 santim ve kilosu yaklaşık 1200 gramdır. Bu hafta bebek ultrason görüntülerinde baş aşağı pozisyonda görüntülenebilir. Bazı bebekler 29. Hafta içerisinde baş aşağı pozisyonuna henüz gelmemiş olabilir. Vücut sistemlerinin gelişimini hızla sürdürüyor. Bebeğin nefes alıp verme alıştırmaları da ultrason görüntülerine yansımaktadır. Bebeğinizi bu dönemde bol bol hıçkırık tuttuğu için ani hareketler hissedilebilir. Önceki haftalarda, bebeğin başı vücuduna göre büyükken, bu haftadan itibaren vücudu ile orantılı hale gelmeye başlar. Bebeğin büyümesi ve kas yapısının güçlenmesi ile birlikte anne karnındaki alan azalmış, hareket alanı kısıtlanmıştır. Ancak bebeğin hareketlerini hissetmeye devam edeceksiniz. Önceki haftalarda olduğu gibi bebek bu hafta parmağını emerken, kordonunu kavramış bir şekilde veya suratını asıp, gülümserken görüntülenmesi mümkündür. Bebeğinizin kemikleri sertleşmiştir.
Annede Görülen Değişiklikler Nelerdir?
Doğuma yaklaştıkça bebeğe kavuşma heyecanı ve doğum paniği yaşar. Bunun yanında bebeğin büyümesi ile birlikte uyku problemleri, sık idrara çıkma gibi durumlarla karşılaşır.Bebek büyüdükçe annenin idrar torbasına baskı yapar ve sık idrara çıkma hissi duyar. Bu durum gayet doğaldır.
Hamileliğin başlangıcından itibaren toplamda alınmış olunan kilo 8-11 arasındadır. Bazı değişimlerde olduğu gibi kilo açısından da her anne adayında aynı kilo artışı yaşanmamaktadır.
Bacak ve ayaklarda ağrılar
Vücutta ödem
Kalça sırt ve bel ağrıları
Sık idrar yapma ihtiyacı
Mide ve sindirim sorunları
Yalancı kasılmalar
Cinsel isteksizlik
Uyku problemleri
Memeden süt sızıntısı gibi durumlar gözlemlenebilir.
29 hafta gebelikte annenin ve çevredekilerin gözlemleyeceği bazı değişimler olacaktır.
29 Haftalık Hamilelikte Yapılan Testler
Bu haftaya özel herhangi bir test olmasa da rutinde yapılan kan ve idrar testleri, hemogram, ultrason yapılmasında sakınca yoktur.
Anneye Tavsiyeler
Gebeliğin 29. haftasında rahim büyümeye devam ederken, karın boşluğunu büyük oranda kaplamaya başlar. Bebekte gelişmeler yaşanırken, anne adayında da bazı değişimler gözlenir. Bu haftalarda saçlar gürleşip, ışıltılı bir görünüm kazanır. Göğüslerdeki dolgunluk hissi vardır. Meme uçlarından ara sıra süt akabilir.
İdrar torbasına baskı arttıkça tuvalete gitme ihtiyacı artar. İdrar kaçırma sorunlarının temel nedeni bu baskıdır. Sık idrara gitmek size zor gelse de kesinlikle idrarınızı tutmayın. Çünkü idrarınızı tutmak idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilir. İdrarınız çok sık geldiği için ayrıca su kısıtlaması yapmayınız. Bol su içmeye devam ediniz. 29 haftalık gebelikte mide bulantısı, nadir de olsa yaşanabilir.
Bu arada, iki canlı olunduğu düşünülerek artırılan porsiyonların kilo ve yorgunluk olarak geri döneceği unutulmamalıdır. Bu dönemde alınan kiloların fazla olması, doğum sırasında ve sonrasında çeşitli zorluklara neden olabilir. Anne adayı, sağlıklı ve dengeli beslenerek vitamin ağırlıklı beslenmelidir.
Anne adayının karnı büyüdükçe öne doğru çekilir ve ağırlık merkezi değişir. Bu sebeple bel ağrısının yaşanması olağandır. Vücuttaki ağırlık merkezi öne doğru çekilirken, bele verilen yük ağrılara neden olur. Hafif egzersizler, yoga veya pilates yapabilirsiniz. Unutmayın egzersizlerin size veya bebeğinize herhangi bir sakıncası olup olmadığını mutlaka hekiminize danışın.
Sık Sorulan Sorular:
SORU: Gebelikte cinsel ilişki yaşanabilir mi?
CEVAP: 29 hafta gebelik, cinsellik için yasaklı bir zaman değildir. Doktor sakıncalı bir durum görmediği sürece tüm hamilelik boyunca cinsellik yaşanabilir.
GÜNÜN SÖZÜ
"Sağlıklı ve dengeli bir şekilde gebelik geçiriyorum. Sağlıklı ve mutlu gebeliği hak ediyorum."
(NOT: Yazılar bilgilendirme amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)
Bakınız: 30 Haftalık Gebelik
Comments