Hamileliğin ilk günlerinden bu haftaya kadar bazen keyifli bazen zorlu zamanlar geçirdiniz. bebeğinizle güldünüz, bebeğinizle birlikte duygulandınız. Sırf o sağlıklı olsun diye zararlı alışkanlıkları bıraktınız, spor yaptınız ve beslenmeye dikkat ettiniz. Çok emek verdiniz ve fedakarlık yaptınız. Bulantılara, hatta ağrılarınıza dayandınız. Aradan haftalar hatta aylar geçti ve hamileliğinizin sonlarına yaklaştınız. Az biraz daha yolunuz kaldı. 31. gebelik haftası geldi. Peki bu haftada sizi ve bebeğinizi neler bekliyor?
31 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?
Hamilelikte 31. hafta, tam 7 ay 7 günlük gebe olduğunuzu gösterir.
Bebeğin Gelişimi
31 haftalık bebeğin kilosu ortalama 1520 gram ve boyu da ortalama 42 cm'dir. Karanlık bir ortamdayken ışık açıldığında tepki verebilir. Ani hareketler yapabilir. Gün içinde bazı zamanlarda da hiç hareket etmediğini hissedebilirsiniz. Bu gibi anlar, bebeğin gelişiminin devam etmesi için uykuya zaman ayırdığı vakitlerdir. Dikkatli bir kontrol ile bebeğinizin gün içinde hangi zamanlarda uyuduğunu ya da uyanık kaldığını anlayabilmek mümkün. 31. hafta ayrıca bebeğin üreme sisteminin geliştiği haftadır. Bebek kız ise iç genital organ son şeklini almaya başlamıştır. Bebek erkekse testisleri, böbreklerinin yanlarındaki yerinden ayrılır. 31 haftalık bebek günde yarım litre kadar idrar yapar. İdrar yapması amniyon sıvısının yenilenmesi için çok önemlidir. Bebeğinizin görüntüsü sırasında bebeğiniz tekme atarken, esnerken, hıçkırırken ve hatta sıklıkla parmağını emerken de görebilirsiniz.
Beyin ise, hızlı bir büyüme ve gelişme dönemine girer. Yüz binlerce sinir hücresi üretilir. El tırnakları tamamen uzamış olmasına rağmen, ayak tırnaklarının uzamasına daha vakit var. Kemikleri sertleşmeye başladığından, kalsiyum ihtiyacı her zamankinden daha fazla olabilir. Bu nedenle beslenmenize dikkat etmeniz ve kalsiyum açısından zengin besinler tüketmeniz önerilir. Doğum yaklaştıkça bebek hareketleri azalabilir. Eğer bebeğinizin hareketlerini daha sağlıklı takip etmek isterseniz, her gün aynı zaman aralıklarında uzanın ve tekme, yumruk veya kıpırtı gibi hareketleri hissetmeye çalışın. Eğer hareket hissedemezseniz bebeğiniz uyuyor olabilir. Tatlı bir şeyler yedikten sonra tekrar bebek hareket takibi yapabilirsiniz.
Annede Görülen Değişiklikler Nelerdir?
Kasık ağrısı veya vajinada ağrı yaşamanız normaldir. Doğuma giderek yaklaşan rahim kasları giderek gergin bir hale gelir. Çoğunlukla kasılmalar düzensizdir ve şiddetli ağrıya neden olmaz. Ancak 31 haftalık gebelikte erken doğum belirtileri arasında sayılan düzenli kasılmalar yaşanırsa, mutlaka kasılma aralıkları kaydedilmelidir. Eğer kasılma aralıkları sık ve düzenliyse, mutlak suretle doktorunuza bilgi vermeniz gerekir.
Bunların yanında;
uykusuzluk,
sık idrara çıkma,
mide yanması,
reflü
uyuma problemleri,
tükürükte artış,
diş etlerinde kanama ve şişme,
burunda kanama gibi şikayetler de görülebilir.
31 Haftalık Hamilelikte Yapılan Testler
Hamileliğin 31. haftasında ultrason ile muayene yapılabilir. Vücut hareketleri ve amniyon sıvısının durumu ultrason ile değerlendirilir. Bununla birlikte ayrıca annenin kan basıncı ölçülür ve idrarında protein olup olmadığına bakmak için idrar testi ve enfeksiyon olup olmadığını kontrol etmek için de idrar tahlili yapılır. Bebeğin sıkıntıda olduğunun düşünüldüğü durumlarda NST ile bebeğin kalp atış hızına bakılır.
Anneye Tavsiyeler
31 haftalık gebelik sırasında bazı gebelerde karın çatlakları oluşabilir. Bunu önlemek için karnınızı sürekli olarak nemlendirmeniz gerekmektedir. Yine benzer şekilde karın bölgesinde kaşıntılarınız da başlayabilir. Özellikle karnın ve göğüslerin alt kısmında kırmızı veya pembe çatlaklar halinde kaşıntılar görülebilir. Hafif kaşıntıların olması oldukça normaldir. Şiddetli uyutmayacak derecede kaşıntılar olursa vakit kaybetmeden mutlaka sağlık kuruluşuna uğrayınız.
Birçok anne adayında bu aylarda "Braxton Hicks" dediğimiz yalancı doğum ağrıları olan hafif kasılmalar görülebilir. Normal şartlarda rahim, doğum sırasında bebeği itecek olan kasları doğum yaklaştıkça gerer ve hafif hafif kasılır. Alıştırma kasılmaları olarak da bilinen bu tür sancısız sıkıştırmalar, anne adayına rahatsızlık verebilir. Bu kasılmalar periyodik değildir, yürümekle geçebilir. Bu sancılar tamamen normal ve zararsızdır. Eğer bu kasılmalar ağrılı ve düzenli aralıkla gelirse erken doğum belirtisi olabilir. Böyle bir durumda mutlaka doktorunuza başvurunuz.
GÜNÜN SÖZÜ
"Bebeğim sağlıkla büyüyor. Sağlıklı bir hamilelik geçiriyorum."
(NOT: Yazılar bilgilendirme amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)
Bakınız: 32 Haftalık Gebelik
Comments