top of page

HAFTA HAFTA HAMİLELİK 32 HAFTALIK GEBELİK

Hamileliğinizin büyük bölümünü geride bıraktığınız 32. gebelik haftasında bebeğiniz neredeyse gelişimini tamamlamış sayılır. Doğuma yavaş yavaş bedeninizin hazırlandığını unutmayın. Arada kramplar ve kasılmalar yaşanabilir. Peki bu aylarda sizi ve bebeğinizi neler bekliyor? Sevgili anne, haydi yazılarda buluşalım.


32. gebelik haftası

32 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

Bu hafta başında 7 ay 14 günlük hamilesiniz.


Bebeğin Gelişimi

Bu haftalarda bebeğinizin kilosu ortalama 1700 gram, boyu ise ortalama 43 cm uzunluğundadır. Bir marul kadar diyebiliriz.

32 haftada bebeğinizin organlarının geliştiği zaman dilimidir. Var olan organlar daha da gelişmiş formuna ulaşmaya devam eder. Yeni bir organ gelişimi söz konusu değildir. Akciğerler henüz gelişmiş durumda ve fonksiyonlarını yerine getiri durumda değildir. Dolayısıyla da 32. gebelik haftasında veya daha sonra doğmuş bebeklerin hemen hepsi hayatta kalır. Ancak mutlaka 36. haftaya kadar solunum için yardım almaları gerekeceği unutulmamalıdır. Dışarıdan gelen sesleri net olarak duyar ve ayırt etmeye başlar. Özellikle annesinin ve babasının sesini diğer seslerden ayırt edebilir. Onunla konuşursanız, bebeğinizin sakinleştiğini hissedebilirsiniz. Bebeğinizin gülümsediğini ve hatta bazen de suratını astığını ultrasonda görebilirsiniz.

32 haftalık bebek görüntüleri; bebek kollardan ve dirseklerden tam bükülmüş, ellerini çapraz tuttuğu ve boynunu da öne eğdiği pozisyondadır.


Annede Görülen Değişiklikler Nelerdir?

Yürüyüşte zorlanma veya kambur yürüme bu haftalarda görülen değişikliklerdir. Bebeğin giderek ağırlaşması nedeniyle büyüyen rahim, vücudunuzdaki diğer organlara baskı yapar. Kaburgalarınıza meydana gelen baskı nedeniyle nefes darlığı yaşayabilirsiniz. Yine büyüyen rahim mideye de baskı yaptığından, 32 haftalık gebelikte mide bulantısı veya reflü gibi mide şikayetleri yaşamak normaldir. bunun yanında sindirim sürecini yavaşlatan hormonlar, bağırsak hareketlerini de etkilediğinden ishale veya kabızlığa neden olabilir.

Rahim doğum öncesi kasılma egzersizleri yaptığından, özellikle "Braxton Hicks" adı verilen yalancı doğum ağrıları yani kasılmaları yaşayabilirsiniz. Ancak 32 haftalık gebelikte kasılmalar normal doğum kasılmaları gibi düzenli ve sık aralıklı değildir. Saatte bir gelen ağrısız gerilmeler halinde olan kasılmalar bel, sırt ve karın bölgesinde rahatsızlık yaratabilir. Belli bir periyotta gelen düzenli kasılmalar doğum kasılmalarına işaret eder. Bu durumda mutlaka sağlık kuruluşuna baş vurmanız gerekir.


32 Haftalık Hamilelikte Yapılan Testler

Bu haftaya özel bir test bulunmamakla birlikte hekiminiz/ebeniz sizi kontrole çağırabilir. Bu kontrolde kan basıncı ölçümü, USG, idrar tetkiki, hemogram gibi rutin kontrol yapılabilir.

Anneye Tavsiyeler

Bu haftalarda badem, balık, yoğurt, süt, yeşil yapraklı bitkiler ile peynir gibi gıdaların tüketimine dikkat gösterilmelidir.

Çalışan anne adayları dikkat! Bu hafta doğum izninin başladığı haftadır. Bu haftadan sonra artık yasal izne çıkabilirsiniz. Ancak isterseniz doktor onayı ile 37. haftaya kadar da çalışmaya devam edebileceğinize dair rapor alıp (çalışabilir raporu) iş yaşamına devam edebilirsiniz. 37. haftaya kadar çalışırsanız, kullanmadığınız haftaları doğumdan sonra izin olarak hak edebilirsiniz.

32 haftalık hamilelikte büyüyen rahminiz, idrar torbanıza baskı yapacağı için idrar kaçırmaları yaşayabilirsiniz. En iyisi, her seferinde fazla sıkışmadan tuvalet ihtiyacınızı karşılamaktır.

Hamilelikte hareketli yaşam tarzına devam edin. Hafif egzersizler veya kısa bir yürüyüş hem size hem de bebeğinize iyi gelecektir. Yüksek bir yastıkla veya başınızın altında birkaç yastık üst üste gelecek şekilde uyumanız geceleri oluşabilecek reflü sorununu engelleyebilir.

Uykusuzluk hamileliğin son aylarında sık karşılaşılan bir durumdur. Bunun için bazı ip uçları:

  1. Gün içindeki çok uzun uyumayın,

  2. Hep aynı saatlerde yatmaya özen gösterin,

  3. Uyumadan önce sizi kaygılandıracak şeyler düşünmeyin.

  4. Sizi çok rahatsız eden konuları akşam eşinizle/arkadaşlarınızla paylaşmaya çalışın.

  5. Rahatlayın. Ilık duş alabilirsiniz.

  6. Uyumadan önce hamilelik yogası/meditasyon yapın.

SIK SORULAN SORULAR:

SORU: Hamilelikte ishal tehlikeli mi?"

CEVAP: Kısa süreli olan ve kendiliğinden geçen ishalin varlığı olağandır. Ancak vücudu susuz bırakacağı için ishalin iki günden fazla sürmesi durumunda hemen doktora başvurulması gerekir.

GÜNÜN SÖZÜ


"Huzurla ve mutlulukla bebeğime kavuşmayı bekliyorum. "


(NOT: Yazılar bilgilendirme amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)


Bakınız: 33 Haftalık Gebelik

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2 Post
bottom of page