top of page

HAFTA HAFTA HAMİLELİK 36 HAFTALIK GEBELİK

Yazarın fotoğrafı: KahramANNEKahramANNE

Uzun bir gebelik serüveninin sonlarına doğru yaklaştınız. Bu haftadan sonra eğer doğum yaparsanız erken doğum kategorisinde yer almayacaksınız. Doğuma hazır mısın sevgili anne? Bence çoktan hazırsın.



36 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

8. ayın ortalarına girmeye çok az kaldı diyebiliriz.


Bebeğin Gelişimi

Bebeğiniz ortalama 2750 gram ağırlığında ve yaklaşık 48 cm uzunluğundadır. Ortalama bir marul kadar diyebiliriz.

36. haftanın sonunda yani 37. haftada normal doğan bebek olarak adlandırılır. Eğer bu hafta doğum gerçekleşirse prematür yani erken doğan bebek olarak adlandırılır. Bu sebeple 36. hafta oldukça önem taşır. Organların gelişimleri de tamamlandığından, bebeğiniz normal yaşamına adapte olma konusunda sıkıntı yaşamayacaktır. Anne karnında 36 haftalık bebekte sürfaktan üretimi devam ediyor olsa da akciğerleri büyük oranda gelişti. Ayrıca bebeğinizin bağışıklık sisteminin de tamamen geliştiği haftadır. Genellikle 36. haftada doğum kanalına girer. Bu nedenle 36 haftalık gebelik ultrason görüntüleri sırasında bebeğinizin baş aşağı pozisyona girdiğini görebilirsiniz. Ancak bazı bebekler 37. hafta sonunda da bu pozisyonu alabildiğinden, sizin bebeğiniz bu pozisyona geçmediyse endişelenmeyin, bekleyin. Giderek artan yağ dokusu ile eller, parmaklar, ayaklar ve yüz hatları dolgunlaştığı için yenidoğan bir bebek görüntüsüne ulaşmış sayılır. Kalbi dakikada 120-160 arası atım yapıyor. Eğer bu hafta doğarsa muhtemelen yardımsız nefes alabilecek durumdadır. Emme kasları da bu haftanın sonunda tamamen gelişmiş olacağı için genellikle emzirme süreci pek sorunlu geçmez. Anne memesini kavrayıp emebilecek durumdadır. Sindirim sistemi de buna hazır.


Annede Görülen Değişiklikler Nelerdir?

Heyecan zaman geçtikçe artmakta. Doğumun ne zaman ve hangi tarihte başlayacağı konusunda endişe ile karışık heyecanınız ailecek artmış olabilir. Rahim ve bebek iyice büyüdüğü için kaburga kemiğinin hemen altında hiç yer kalmamış gibi hissedebilirsiniz. Bu sebeple 36 haftalık gebelikte mide bulantısı ve mide yanması gibi sorunlar gelişebilir. 36 haftalık gebelikte sancı ve mide bulantısı gibi şiddeti giderek artan belirtiler de bu dönemin zorlu geçmesine neden olabilir. Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu pek çok anne adayının karşılaştığı sorundur. Tedavisi oldukça kolay olsa da ciddiye alınmadığında hem annenin hem de bebeğin sağlığını etkileyebilir. Bunu engellemek amacıyla bol su içmeyi ihmal etmeyin. Hamilelikte 36. haftada memeleriniz sütle dolmuştur, hatta biraz sertleşmiş bile olabilir.


36 Haftalık Hamilelikte Yapılan Testler

Bu haftalar arasında annede Grup B Streptokok (bakteri) taraması hekiminiz tarafından istenebilir. Gebeliğin özellikle son haftalarında, bebeğin sıkıntıda olduğundan şüphe duyulduğunda ve gün aşımında (günün geçmesi) NST (Non Stress Test) çekilir. Biyofizik profili NST’ye ek olarak yapılan ve bebeğin durumunu değerlendirmeyi sağlayan başka bir test uygulanır. Bebek ile ilgili bazı riskli durumlar saptandığında ise ileri değerlendirme için doppler ultrasonografi ölçümü de hekiminiz tarafından yapılabilir.


Anneye Tavsiyeler

Doğum belirtileri hakkında konuşacağız.

En önemli doğum belirtileri şunlardır.

  • Düzenli kasılmaların başlaması ve her 10 veya 15 dakikada bir olması,

  • Sırtınızın ve karnınızın alt kısmında, yani kasıklarınızda regl sancılarına benzeyen ağrılar,

  • İshal,

  • Nişan Gelmesi (Rahim ağzında bulunan serviks, yani mukus tıkacı yumuşadığı için kan gelmesi),

  • Sık sık tuvalete gitme ihtiyacı,

  • Amniyon sıvısının az veya çok gelmesidir.

  • Ayrıca doğuma birkaç gün kala enerji patlaması olur. Anne kendini çok enerjik hisseder. Bu enerjiyi sadece ev işlerine harcamayın. Enerjinizin bir kısmını doğum anında kullanmaya çalışın. Dinlenin.

  • Bu belirtiler olursa mutlaka doktorunuza haber verin veya hastaneye gidin.

GÜNÜN SÖZÜ


"Bebeğim sağlıkla dünyaya gelmeyi bekliyor. Onu sevgiyle karşılamaya hazırım."


(NOT: Yazılar bilgilendirme amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)


Bakınız: 37 Haftalık Gebelik

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2 Post
bottom of page