Sevgili anne adayı,
Bebeğin en hızlı gelişim dönemlerinden biri hamileliğin 9. Haftasında gerçekleşir. Bebeğiniz hızlı bir gelişim süreci geçirirken, sizin erken gebelik belirtilerini (sık idrara çıkma, bulantı vb) daha da şiddetlendirebilir.
9 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?
9 haftalık hamilelik 2 ay 3 güne eşittir (Dolu dolu 2 aylık ).
Bebeğin Gelişimi
Bacaklar ve kollar uzamıştır. El ve ayak parmakları oluşmaya başlar. Yavaş yavaş hareket etmeye başlar. Ancak bu hareketleri hissedebilmen için zamana ihtiyacın olacak. Karaciğer, böbrekler, dalak muhteşem şekilde büyümeye başlar. Şuan bir zeytin ya da kiraz boyutundadır. Kalbi ortalama dakikada 160- 180 atımdır. Bebeğiniz halen C şeklindedir. İç üreme organları gelişim sürecindedir. Ancak dış getinal organlar oluşmuştur. Göz kapakları oluşmuş ve göz kapakları kapalıdır.
B-hcg Değeri
7-12 hafta aralığında 7650-290.000 arasında olur.
Annede Görülen Değişiklikler nelerdir?
Memelerde dolgunluk ve hassasiyet görülebilir. Bedeniniz şimdiden doğumdan sonraki süreç olan emzirme dönemi için hazırlığa başladı bile. Bulantı kusma gibi şikayetleriniz varsa giderek şiddetlenebilir. Hormonların değişim süreci olduğu için ani duygu değişimleri yaşanabilir. Sinirlilik, öfke patlamaları, ağlama gibi durumlar görülebilir. Halsizlik, yorgunluk şikayetleri artmıştır. Nadiren de olsa burun kanaması şikayetleri yaşanabilir.
Anneye Tavsiyeler
Artan bulantı ve kusma şikayetlerine karşı az ve sık yemelisiniz. Baharatlı, yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Beslenme bu haftalarda önem taşır. Özellikle omega 3 yönünden zengin olan balık haftada iki kez tüketilmelidir. Bulantılar sebebiyle balık tüketemiyorsanız üzülmeyin ceviz ve kuruyemiş alabilirsiniz.
9 Haftalık Hamilelikte Sık Sorulan Sorular
9 haftalık hamilelikte bebek hareket etmeye başlıyor fakat anne bu hareketleri neden hissedemez?
Çünkü bebeğinizin bu hareketleri çok kısıtlı ve azdır. Annenin bu kadar hafif bir hareketi hissetmesi mümkün değildir. Ancak gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bebek gelişip hareketleri kuvvetlendikçe anne bu hareketleri hissedecektir.
(NOT: Bütün bilgiler tavsiye amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)
コメント