top of page
Yazarın fotoğrafıKahramANNE

HAFTA HAFTA HAMİLELİK 18 HAFTALIK GEBELİK

18. gebelik haftasında hamileliğe giderek adapte olmaktasınız. Dışarıdan bakıldığında hamile olduğunuz anlaşılabilimektedir. Hamilelik için çeşitli tarama testlerinin yapıldığı bu haftada hastane ve aile sağlığı merkezine ziyaret gerçekleştirebilirsiniz. Bakalım 18. haftada sizi ve bebeğinizi neler bekliyor?




18 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

18 haftalık bebek tam tamına dolu dolu 4 aylıktır :)



Bebeğin Gelişimi

18. haftalık bebek 15 santim boy , 200 gram kiloya sahiptir. 18 haftalık bebeğin duyma yetisi mucizevi bir şekilde gelişim gösterir. Kulakları artık başının yanında çıkıntı yapmaya ve sesleri ayırt eder. Yüzünün belirgin hale gelir. Gözleri kalıcı olan yerine yerleşmiştir. 18 haftalık bebeğin iç organlarının gelişimi hızlı bir şekilde devam eder. 18 haftalık bebeğin cinsel organı büyük ölçüde oluşumu tamamlama noktasına gelmiştir. Erkek bebeklerin testisleri henüz yumurtalık torbası (scrotum) seviyesine inmemiştir. Yutma refleksi gelişmeye başlar. Parmak izleri oluşur. Aynı zamanda bebeğiniz bu dönemde hıçkırma ve esnemeye başlar. Bu haftadan sonra bebeğin el ve bacaklarını oynatması daha sık meydana gelir. Bazı anneler bu haftalarda bebeğin hareketlerini rahatlıkla hissedebilirken baz annelerin hissedememesi gayet normal bir durumdur. Bebeğin mimikleri gelişir. 18 haftalık bebeğin kemikleri kalsiyum biriktirmesine bağlı her geçen gün sertleşmeye devam eder. Bebeğiniz besinleri sindirmek için safraya ihtiyaç duyar ve 18 haftalık olduğunda safra kesesi çalışmaya başlayabilir.



Annede Görülen Değişiklikler nelerdir?

Gebeliğin 18. haftasında dışarıdan bakıldığında artık hamile olduğunuz çok rahat anlaşılmaya başlar. Bu döneme kadar anne az kilo aldı ise normal kabul edilir. Annelerin bu konuda endişe etmesine gerek yoktur. Gebelikte alınan kiloların bir kısmı doğumla birlikte vücuttan atılır. Ancak fala kilo alımı olduğu takdirde doğum kilolarınız sizinle birlikte kalır. Bu nedenle hamilelikte düzenli ve dengeli kilo alımı önem taşır. Hamilelikte ne kadar kilo almanız gerektiğini öğrenmek için TIKLAYINIZ.

Kilo artışıyla birlikte karnınızın belirginleşmesi, bel bölgesinde ağrılara sebep olabilir. Bu dönemde kalbiniz daha hızlı kan pompaladığından ani baş dönmeleri yaşayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda sık sık dinlenmeye ve ayağa kalkarken yavaş hareket etmeye dikkat edilmelidir.

Annenin iştahını açabilir. Bu dönemde size ve bebeğinize zararlı olan gıdalar tüketmekten kaçınmalı ve sağlıklı beslenmeye devam etmelisiniz. Hamur işi ve kızartma gibi yiyeceklerin kilo aldırdığı unutmayın. 18. haftada annenin rahmi diğer haftalara göre daha fazla genişlemiştir. Bazı hamileler bu haftalarda yorgunluk hissedebilir. bol bol dinlenebilirsinz (fırsat buldukça).



Yapılan Testler

Üçlü ve dörtlü tarama testi 18. haftalarda yapılabilir. Üçlü tarama testi Down Sendromu, genetik problemleri ve ayrık omurga hastalığı (sipina bifida) görülme riskini de saptar. Bu test için kanda Beta HCG, AFP ve serbest estriol düzeylerine bakılır. İkili ve üçlü testlerin sonucunda bir sorun görülüyorsa, amniyon sıvısından alınan örneğin incelendiği amniyosentez de yapılıyor.

İleri ultrasonografik incelemenin 18. haftadan sonra yapılması gerekir. Bu tarih, beyin ve omurilik yapısının 16. haftada tamamlanması nedeniyle tercih edilir. Bebeğin tüm organlarının gelişimine bakılarak iç organları araştırılır. Bu nedenle önemli bir testtir.


Annelere Tavsiyeler

18. hafta civarında ayaklarınızın büyümeye başlar. Ödem olarak adlandırılan vücudun su tutmasına bağlı olarak gelişen bir durumdur. Her gebede görülmeyebilir. Hormonların etkisi ile bu durum gözlenebilir. Ayaklarınızın altına yastık koyup yukarıda tutmak ve ayaklarınıza soğuk su tutmak rahatlatabilir. Her haftada olduğu gibi gebeliğin 18. haftasında da beslenme önemlidir. Özellikle protein içerikli gıdalar, sebzeler bu aylarda tüketmek önem kazanır. Hazır bulantılarınız geçmişken sağlıklı menülere geçiş yapmaya ne dersiniz?

Bu aylarda düzenli egzersiz yapmak önemlidir. Hafif egzersizler, kısa yürüyüşler tercih edilebilir. Bunun yanında hekiminiz yasaklamadıkça hafif düzeyde yoga ve pilates yapabilirsiniz. Kalbiniz, gebelikten önce olduğundan %40-50 daha fazla çalışıyor. Bu artış, büyüyen rahminizin damarlar üzerindeki baskısıyla birleşince, özellikle aniden ayağa kalktığınızda ara sıra baş dönmesine neden olabilir. Fırsat buldukça dinlenmeye çalışın. Ağır egzersizlerden kaçınmaya özen gösterin.


18 Haftalık Hamilelikte Sık Sorulan Sorular


(NOT: Bilgiler tavsiye amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)


Bakınız: 19 Haftalık Gebelik

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
Yazı: Blog2 Post
bottom of page