27. hafta anneler için ikinci trimesterin son haftasıdır diyebiliriz. Hamileliğin son dönemi olan üçüncü trimestere çok az kaldığı bu dönemde anne adaylarının kafasında birçok soru bulunması gayet doğal bir durumdur. peki izi ve bebeğinizi 27. gebelik haftasında neler bekliyor?
27 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?
Hamilelikte 6. ayınızı tamamlamak üzeresiniz.
Bebeğin Gelişimi
Bebeğinizin boyu 35-36 santim civarlarında ve kilosu da 900 gram ile 1000 gram arasında seyretmektedir. 27. hafta itibariyle bebek artık yaşayabilir sınırdadır. Bundan sonraki haftalarda yaşanacak doğum olayı “erken doğum” olarak nitelendirilse de bebek birtakım önlemler sayesinde hayatına devam edebilir. Bebeğinizin sinir sistemi yapıları önemli ölçüde gelişir. Anne karnındaki bebeğin beynin yeni nöral bağlantılar oluşur ve doğumdan sonra solunum için gerekli olan kas hareketlerinin egzersizleri başlar. Yeni bağlantılar ile bebeğin beyin aktivasyonlarında önemli bir artış oluşur. Sinir hücresi olan nöronların ve bu hücreler arasındaki bağlantı olan sinapslar oluşurken anne karnındaki bebeğin beyni daha karmaşık bir yapıdadır.
Akciğerlerindeki olgunlaşma devam eder. Akciğer içerisindeki alveol adı verilen küçük hava keseleri doğum sonrasında nefes alıp vermeye hazır olmak için genişler. Ayrıca akciğerde yer alan bazı özel hücreler "surfaktan" adı verilen bir madde sentezleyerek bu küçük hava keselerinin büzüşmesini engeller. Bu gelişmeler sırasında bebek nefes alıp verme egzersizlerini amniyotik sıvı içerisinde sürdürür. Akciğer gelişiminin sağlanması açısından önemli olan bu egzersizler için bebek zamanının neredeyse %10-20’sini harcar. Surfaktan bebeğin doğumdan sonra nefes alıp vermesi için gerekli en önemli madeddir. Erken doğum tehdidi olan bebeklerde ciğer geliştirici iğne denilen bir ilaç le bu surfaktan madde oluşumu hızlandırılabiliyor. Böylece erken doğumlarda bebeğin yaşama şanı kat kat arttırılmış olur.
Annede Görülen Değişiklikler Nelerdir?
26. haftaya kadar anne vücudunda bebeğinin sağlıklı büyümesi için meydana gelen değişikliklere ek olarak doğum sürecine hazırlığa dair de bir takım farklılıklar oluşur. Anne adayları gebeliğin son üç ayına girilirken duygusal ve fiziksel yönden bir tükenmişlik hissedilebilir. Bebeğin büyümeye devam ettiği bu dönemde mide yanması, reflü, kilo alımı, sırt ağrısı ve ödem gibi şikayetlerin de devam edebilir. Anne karnının genişlemesi cilt bakımına daha fazla özen göstermeyi gerektirir. Giderek gerilen cildin hekimlerin önerisiyle kullanılan losyon veya zeytinyağı gibi doğal yağ sürülmesi ile derinin elastikliği arttırılabilir. Bunun sonucunda gerilmeye bağlı oluşacak çatlaklara karşı önlem alınması sağlanabilir. Cildin gerilmesiyle oluşan çatlaklar gebelik sürecinin doğal bir parçasıdır ancak nemli ve bakımlı bir ciltte daha küçük ve fark edilemez oldukları unutulmamalıdır. Göbek deliği gebeliğin bu döneminde tamamen ters dönmüş durumda olabilir. Bununla ilgili olarak sakın endişe duymayın. Karın çevresinde meydana gelen bir diğer değişiklik olan linea nigra ise karın bölgesindeki dikey çizgiyi tanımlar. Bu çizgi belirginleşmeye devam etmektedir.
27 Haftalık Hamilelikte Yapılan Testler
24-26 haftalık hamilelikte şeker yüklemesi (oral glukoz tolerans testi) yapılabilir. Aynı zamanda hemogram ve tam idrar tetkiki istenebilir. 28 haftalık haftasına kadar şeker yükleme testi yapıldıysa tekrar yapılmasına gerek yoktur.. Eğer kan uyuşmazlığı varsa indirect coombs testi yapılırken uyuşmazlık için koruyucu iğne yapılır.
Anneye Tavsiyeler
Bebeğin hızla büyümesi nedeniyle annenin bir takım fiziksel şikayetler yaşamasına yetecek düzeye varmış olur. 27. haftadan başlayarak üçüncü trimester içerisinde meydana gelebilecek şikayetler şu şekilde özetlenebilir:
Fiziksel yorgunluk
Nefes darlığı
Sırt ağrısı
Reflü
El, yüz ve ayaklarda ödem
Hemoroid
Uyku problemleri
Bu problemlerin bir veya birkaçı yaşanabileceği gibi herhangi bir şikayet yaşamayan hamileler de vardır.
Bazı gebelerde bacak krampları, kasılmalar, karıncalanmalar ve gerginlik hissidir. Bunlardan kaslarla ilgili olan kramp ve kasılmalar artan ağırlığa ve hamilelik hormonlarına bağlı olarak gelişir. Karıncalanma ve sürekli bacağınızı bir yere koyamama hissi ise “huzursuz bacak sendromu” adı verilen bir problemden kaynaklanıyor olabilir. Doktorunuza mutlaka danışmanız gerekir. Huzursuz bacak sendromu anemi yani kansızlık olabilir. Zaten bu haftalarda hekimin önerisi ile demir takviyesine başlamış olmalısınız. İlaçlarınızı düzenli kullanmakta fayda var. Demir eksikliğine bağlı anemide hekim tarafından verilen vitamin takviyelerini düzenli kullanmak yeterli olmayabilir. Beslenmeden yemek pişirmeye dikkat etmeniz gerekecektir. Bunun için anemi konulu yazımızı mutlaka okuyunuz. Hafif egzersizler, belki de yoga yapabilirsiniz. Ilık duş ve dinlenme periyotları geçirmekte iyi gelebilir.
GÜNÜN SÖZÜ
"Hamileliğimi kabul ediyorum. Mutlu ve sağlıklı bir hamilelik geçiriyorum."
(NOT: Yazılar bilgilendirme amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)
Bakınız: 25 Haftalık Gebelik
Comments