Hamileliğinizin 17. haftasında ulaştıysanız artık 4. aya adım atmış sayılırsınız. Hamileliğin önceki döneminde yaşanan stres ve sıkıntıların genellikle bu dönemde azaldığı görülür. Hem anne adayında hem de bebekte gelişim tüm hızıyla devam eder. bakalım hamileliğin bu haftasında sizi ve bebeğinizi neler bekliyor?
17 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?
17 haftalık gebelik 3 ay 29 günlük gebeliğe denk gelmektedir. Yani anne hamileliğinin 4. Ayının son haftasındadır.
Bebeğin Gelişimi
Kalça ve boyun arasındaki uzunluk 12-13 cm, ağırlığı ise 100-150 gr civarındadır. Bebeğiniz bu haftada ortalama ayva kadar ya da avuç içi kadar olduğu söylenebilir. Ve bu avuç içi kadar mutluluk anneliğinize keyif katmaktadır. Çünkü hamile olduğunuzu herkes anlayabilir. Fark edilir derece öne fırlayan göbeğiniz, minik bir canlının simgesini oluşturmakta. Kulağa ne kadar hoş geliyor değil mi? Bebeğin organları hızla gelişimine devam eder. İnsan metabolizması için son derece önemli olan yağların oluşumu bu dönemde meydana gelir. Anne karnındaki bebek yani fetüs insan görüntüsünü büyük oranda tamamlamış olur. Ter bezlerinin gelişmeye başlar. Bebeğiniz eklem yerlerini oynatabilir. Bebeğin önceki dönemde rastgele atan kalbi 17. haftadan itibaren ritmli ve düzenli atmaya başlar. Bu süreçte kalp ortalama dakikada 140-160 atım yapar. Bebeğin cinsiyeti net şekilde söylenebilir. Çünkü bebeğin cinsel organları bu dönemde hızlı şekilde gelişmiş olur. Amniyon sıvısını yutup idrar yaptığı için sindirim sistemi sürekli çalışıyor.
Annede Görülen Değişiklikler nelerdir?
Hamilelik döneminde bebekte hızlı bir gelişim yaşanırken anne adayında da yoğun bir gelişimden nasibini alır diyebiliriz. 17. hafta annedeki değişiklikler ilk önce psikolojik ve duygusal anlamda kendini gösterir. Bunun yanında vücutta da meydana gelen bir kısım fiziksel değişimler görülür. Anne karnı giderek belirgin olmaya başlar. Annenin karnı belirginleşirken şimdiden çatlak oluşumunu önlemek için nemlendirici krem veya yağlarla cildin elastikiyetinin sağlanmasına yardımcı olabilirsiniz. Badem yağı, zeytin yağı da sürerek cilt çatlaklarının oluşumunu engelleyebilirsiniz. Özellikle banyodan sonra bu nemlendirme işlemini yapınız.
Yapılan Testler ve İşlemler
17. gebelik haftasında aile sağlığı merkezinde ikinci izleminiz vardır. Mutlaka aile sağlığı merkezine uğramanız gerekmektedir. Bu haftalarda yapılabilen tetanoz aşınız vardır. Hastane kontrollerine gitseniz bile sadece aile sağlığı merkezinde bu aşının yapıldığını bilmeniz gerekiyor. E-devlet sorgulaması ile bağlı olduğunuz aile hekimliğini öğrenip ebe ile görüşerek kontrolünüzü yaptırıp aşınızı yaptırabilirsiniz. Tetanoz aşısı gebelik veya doğum sırasında sizi ve bebeği tetanoz hastalığına karşı koruyacaktır. Tetanoz tedavisi olmayan genellikle küfü paslı metallerde bulunan bir mikroptur. Korunmak için tek çare tetanoz aşısı olmaktır. Bu aylarda bebeğinizin kalp atışları aile sağlığı merkezlerinde bulunan el dobleri ile duyulabilir.
Annelere Tavsiyeler
17 haftalık gebelik sürecinde vajinal akıntıda artış gözlemlenir. Bu nedenle çok dikkat etmesi gereken konulardan biri de genital hijyendir. Tuvaletten sonra vajinayı yıkarken vajina içine tazikli suya maruz bırakılmamalıdır. Sabun veya hijyenik temizleyicilerden uzak tutulmalıdır. Sabun sadece banyodan banyoya kullanılmalı ve kesinlikle vajina içi yıkanmamalıdır. Tuvalette taharetlenme ve tuvalet kağıdı ile kurulama önden arkaya (vajinadan makata) doğru olmalıdır. Böyle bir şey yapılırsa vajinanın pH değeri düşerek enefeksiyon veya mantar gelişebilir. Enfeksiyon veya mantardan dolayı vajinadan farklı renkte ve kokuda akıntı gelir. Bu durumda mutlaka hekime başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca genital bölgenin sağlık ve hijyenini korumak için günlük (her gün) iç çamaşırı değiştirilmelidir. İç çamaşırı pamuklu ve açık renk olmalıdır. Saten, dantel, naylon içerikli külot tercih edilmemelidir. Sıkın çamaşırlar yerine rahat edebileceği çamaşırlar uygun olacaktır.
Gebeliğin bu döneminde kramp ağrılarına da rastlanır. Böyle bir durumda istirahat etmek yeterli olacaktır. Kramplara karşı hafif egzersiz yapılabilir. Kramplar şiddetleniyorsa magnezyum eksikliğinden kaynaklı bir durum olabilir. Bu konuda doktora danışmak gerekir. Hekiminiz uygun görürse magnezyum kullanılabilir. Hekime danışmadan kesinlikle vitamin, ilaç vb alınmaMAlıdır. Gebeliğin 12. haftalarında başlanan d vitamini kullanılmaya devam edilmelidir. 17 haftada bebek kalsiyum depolamaya başlar. Bu sebeple kalsiyum içerikli beslenmeye devam etmenizde yarar var. Kalsiyum en çok süt ve süt ürünlerinde bulunur. Ayrıca protein ve Omega 3 içeriğine sahip olduğu için haftada 2 kez balık yemek gerekir. Balık bebeğinizin özellikle beyin gelişimi ve vücut sağlığı açısından mutlaka tüketilmesi gereken bir besin olduğu unutulmamalıdır.
17 Haftalık Hamilelikte Sık Sorulan Sorular
Soru: 17 haftalık iken tetanoz aşısı yapılıyor. Bazı yerlerde tetanoz aşısı 20. haftada yapılıyor. 17. haftalarda yapılmasının sakıncası var mı? Ya da bu farklılık neden kaynaklanıyor?
Cevap: Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 12. gebelik haftasından itibaren tetanoz aşısı yapılmasını uygun görüyor. Hatta 12 haftalık iken bile yapılabilir. 17. gebelik haftası tetanoz aşısı için erken bir zaman dilimi değildir. Ülkemizde ise tetanoz aşısı 17.- 20. haftalarda yapılabilir.
(Not: Yazılar bilgilendirme amaçlı olup mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)
댓글