top of page

HAFTA HAFTA HAMİLELİK 16 HAFTALIK GEBELİK

Güncelleme tarihi: 14 Mar 2022

Bu haftalar hamileliğin en güzel zamanlarıdır. Annenin güzelleştiği, gebelik yakınlamalarının azaldığı bu dönem olan 16 haftalık hamilelik gebeliği en güzel hissedeceğiniz zaman dilimidir. Siz gebeliğin tadını çıkarırken sizin için uzmanlar tarafından hazırlanan yazımızı okumaya ne dersiniz?



16 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

16 haftalık hamile olmak demek 3 AY 3 HAFTA 1 GÜN demektir.


Bebeğin Gelişimi

Bebeğiniz 11 ile 12 cm boyutlarında, ise 80 ile 100 gr ağırlığındadır. Bir elma büyüklüğündedir diyebiliriz. 16 haftalık bebekler, önceki haftalara oranla bir hayli büyümüş olur. Bu haftalarda bebeklerde çok hızlı bir şekilde gelişmeye ve büyümeye devam eder. Göz kapakları kapalı olmasına rağmen; gözlerde ufak hareketlilikler meydana gelmeye başlar. 16. haftalarda, bebeğin cinsiyet öğrenilebilir. Erkek bebeklerde cinsiyet belirlenmesi daha net olur ve pek hata payı yoktur. Ancak kız çocuklar için hata payı daha yüksektir. Bebeğin anne karnındaki duruşuna, pozisyonuna bağlı olarak cinsiyet daha sonraki ultrason kontrolünde ortalama 20. haftalarda daha net belli olabilir. Anneler bebeğin ilk hareketini bu hafta hissedebilir. Ancak ilk hamilelik deneyimi yaşayan annelerin bebek hareketlerini hissetmesi 20 haftayı bulacaktır. Bu sebeple ilk kez hamile kalan annelerin biraz daha sabırlı olması gerekecek. Omurga, bacaklar, kollar ve sırt kasları daha güçlenir. Kafatası, yüzlerindeki kasların gelişimini hızla sürdürür. Bebekte kaş çatma ve göz oynatma gibi mimikler de bu dönemde görülebilir. Hamileliğin bu döneminde gözleri minimum düzeyde görmeye başlayabilir ve ışığı algılamaya başlayabilir. Kalp vücuda kan pompalamaya başlar. Bir diğer önemli gelişme ise bebeklerin artık ebeveynlerini duyabiliyor olmasıdır. Evet 16. haftada bebeğiniz sizi duyabilir? Bu gerçekten muhteşem! Bu sebeple bebeğiniz ile konuşablir, ona tatlı talı sözler, ninniler mırıldayabilirsiniz. Bebeğinizin ne duyduğuna önem vermeniz gerekiyor. Doğa sesleri, klasik müzik gibi müzikler bebeğinizin gelişimi için önemlidir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda bebeklerin doğumdan önce duydukları seslere karşı doğum sonrasında tanıdık tepkiler verdiği destekliyor. Bebeğin demir depolamaya başladığı 16. haftada annenin de demir yönünden zengin gıdalar tüketmesi gerekmektedir.


Annede Görülen Değişiklikler nelerdir?


16 haftalık gebelikte rahim ağırlığı 230 ile 250 grama ulaşmıştır. Büyüyen rahmin etrafındaki kaslarda esneme ve gerginlik olması sebebiyle 16 haftalık gebelikte kasık ağrısı hissi yaşanabilir.

Anne adaylarının saçları bu dönemde daha kalın ve daha parlak görünmeye başlar. Cilt daha ışıltılı görünebilir. Bu duruma hamilelik parıltısı denir. Eve t anneler ışıl ışıl parlayarak ışık saçacaksınız. Bir kraliçe gibi hissedin.

16. hafta itibariyle hormonların da etkisiyle sırt ağrılarının görülebilir. Bu ağrılara hormonların yan etkisi de denilebilir. Sırt ağrılarının hafifletilebilmesi için ağır olmayan egzersizler yapılabilir. Rahmin bağırsaklara baskı yapmasından dolayı kabızlık da olağan belirtiler arasındadır. Anne adaylarının bu dönemde kabızlığın önüne geçebilmeleri için bol lifli gıdalar ve bol su tüketmeleri gerekir. Ayrıca hamileliğin her haftasında olduğu gibi bol su tüketmek vücudun çalışmasını kolaylaştırır. Böylece kabızlık da daha hafif seyreder.

Hamileliğin 16. haftalarında anne adaylarına unutkanlık görülebilir. Bu duruma “Pregnancy Brain” (çeviri olarak hamilelik beyni) olarak adlandırılır. Bu sendromu birçok hamile yaşamaktadır ancak geçici bir durumdur. Unutkanlığa yol açan durumun ne olduğu kesin bilinmemektedir. Biiyolojik veya hormonal nedenlerden kaynaklandığı düşünülmektedir.


Anneye Tavsiyeler

Bu haftalarda iştahınız artabileceği için kilo alımınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Şekerli ve karbonhidratlı (ekmek, börek, pirinç vb)yiyeceklerin tüketimini mümkün olduğunca azaltın. Unutmayın. Fazla yiyecek tüketmezseniz fazla kilo almazsınız. Hamilelikte kaç kilo almanız gerektiğini merak ediyorsanız yazımızı okumak için TIKLAYINIZ.

Her geçen gün şişen karnınızla barışık olun. Yüz ve dudaklarınızda oluşan dolgunluk ve cildinizde oluşan parlama sayesinde eşiniz de dahil herkes, sizin çok güzel olduğunuzu düşünecektir. Bunun tadını çıkarın. Bakımlı ve özenli olmaya dikkat ederseniz kendinizi çok daha iyi hissedersiniz. Siz güzel bir annesiniz!

16 haftalık hamilelikte hem progesteron hormonunun etkisi hem de rahminizin bağırsaklarınıza yaptığı baskı, bağırsak kaslarının tembelleşmesine sebep olur. Bunun sonucunda kabızlık gelişir. Her hamilede görülmese birçok anne adayı kabız yaşayabiliyor. Genellikle her iki gebeden 1’i kabızlık sorununu yaşadığını araştırmalar söylüyor. Bol lifli beslenmek, bol su içmek ve hareket etmek kabızlık sorunu için en iyi çözümdür. Her sabah uyandığınızda tuvaletiniz olmasa bile bir dakika bağırsaklarınızı boşaltmak için bedeninize zaman verin. Bu bağırsaklarınızın tembelleşmesini önleyecektir. Mutlaka gebelikte yapılabilen egzersizlerden yapmaya çalışın. Düzenli yarım saatlik yürüyüş bile yaşamınıza çok şey katacaktır.


16 Haftada Yapılan Testler

16. hafta ile 20. hafta arasında üçlü ya da geliştirilmiş dörtlü test yapılabilir. Kapsamlı tarama ile risk tespiti yapılır ve bu sayede bebeklerde nöral tüp defekti veya down sendromu gibi risklerin değerlendirilmesi gerçekleştirilir. Her iki testi anne ve bebek açısından risk teşkil etmez. Ancak genetik hastalıkların risk tespiti yapılmış olur.

Bu haftada annenin demir preparatı kullanması gerekmektedir. Demir preparatları bu aylarda annenin demir ihtiyacının artması sebebiyle kullanılması önerilir. Kullanılmadığı takdirde anemi (kansızlık) gelişebilir. Kansızlık ile ilgili bilgi edinmek için TIKLAYINIZ.


16 Haftalık Hamilelikte Sık Sorulan Sorular

SORU: 16. haftalarda görülmeye başlanan unutkanlığa sebep olan pregnacy brain geçici bir durum mudur?

CEVAP: Hamilelikte görülen unutkanlık pregnancy brain olarak adlandırılan bu sendrom geçicidir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde hafifleyerek son bulacaktır. Bu durum geçicidir.


(NOT: Tüm bilgiler tavsiye amaçlıdır, mulaka sağlık çalışanına danışınız.)


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2 Post
bottom of page